Info

JP ŠPD ZDK: Molba-upozorenje građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

JP ŠPD ZDK: Molba-upozorenje građanima – Kako dnevne temperature rastu, raste i opasnost od izbijanja požara u šumi i na šumskom zemljištu. S obzirom da je u narednom peridu najavljeno povećanje temperatura i dolazak toplotnog vala, ovo će, svakako, biti kritični period za izbijanje požara, jer u ovakavim uslovima, isti lako nastaju, brzo se šire i izazivaju velike materijalne štete.

Kako bi preventivno djelovalo na svijest građana o ulasku u kritični period nastanka šumskih požara, JP“ŠPD ZDK“d.o.o. Zavidovići, obraća se građanima sa molbom – upozorenjem.

Pozivamo sve građane koji se nalaze u šumama i na šumskom zemljištu da izbjegavaju paljenje vatre u narednim danima kako bi se izbjegle nepopravljive štete izazvane požarima,  koje ostave nesagledive posljedice po šumski fond ali i ekosisteme u cjelini. Ukoliko, okolnosti u kojima se nalazite, nalažu paljenje vatre, vodite računa da udaljenost od šume bude veća od od 150 m od šume, gdje prijeti najveća opasnost od nastanka požara.

Ova molba – upozorenje, posebno se odnosi na poljoprivrednike koji pale otpad na svojim posjedima, kao i na izletnike koji borave u prirodi  te pale i ostave vatru bez kontrole, pa tako najčešće izazovu požar u šumi.

Takođe, napominejmo da su uposlenici nadležnih institucija u obavezi da podnesu prijavu protiv svih lica za koje se utvdi da su odgovorni za izazivanje i nastanak šumskih požara.

Molimo predstavnike medija da ovu molbu – upozorenje, objave putem svojih kanala informisanja, kako bi ista došla do što većeg broja građana, i daju svoj doprinos u promjeni  svijesti građana o posljedicama koje može izazvati paljene vatre u blizini šume.

Za više informacija, možete nas kontaktirati na [email protected], ili na telefon 032/877-834.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno