Info

Pročitajte novu studiju CPA: (Ne)diskriminacija djece rane i predškolske dobi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pročitajte novu studiju CPA: (Ne)diskriminacija djece rane i predškolske dobi – Svako dijete ima pravo na predškolsko obrazovanje, no samo 14,6% djece u Bosni i Hercegovini pohađa jaslice i vrtiće. Sa ovakvom statistikom, naša zemlja nalazi se na dnu evropske ljestvice po broju djece koja su uključena u sistem predškolskih ustanova. O glavnim uzrocima koji su doveli do ovakve situacije, pravnim i institucionalnim rješenjima koja se ne realizuju u praksi i diskriminaciji kao jednoj od anomalija koja se uvriježila u sistem predškolskog obrazovanja, čitajte u novoj studiji (Ne)diskriminacija djece rane i predškolske dobi i ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Zenica.  Autor studije je Doc.dr. Ajdin Huseinspahić, a izdavač Centar za poslovnu afirmaciju iz Zenice.

Studija je sadržajno podijeljena na tri dijela. Prvi se bavi međunarodnim i domaćim pravnim okvirima koji su na snazi u našoj zemlji. Drugi dio tiče se manjkavosti i anomalija u radu jaslica i vrtića, počevši od manjka mjesta u vrtićima, cijena vrtića, njihove nefleksibilnosti za različite potrebe djece ili roditelja, pa sve do diskriminatornih praksi u vrtićima i jaslicama. Treći dio donosi prakse iz gradova i država u okruženju koje su iskoristile različite strategije za poboljšanje predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i prijedloge poboljšanja usluge predškolskog odgoja i obrazovanja u našoj zemlji a posebno u gradu Zenica. Studiju možete preuzeti na ovom linku.

Doc.dr. Ajdin Huseinspahić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, magistrirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici dok je doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Već nakon dodiplomskog studija ušao je u akademski svijet u okviru kojega se bavi naučno-istraživačkim radom na području historije nastanka i razvoja države i prava, te pojedinih pravnih grana (nasljedno pravo, bračno pravo i sl.). Tokom drugog ciklusa studija (katedra građanskog prava) na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici izbabran je u zvanje asistenta. Trenutno je angažovan u zvanju docenta. Objavio je značajan broj naučnih radova te učestvovao na mnogim naučnim konferencijama.

Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) svojim aktivnostima doprinosi podizanju svijesti o ideji slobodnog tržišta, preduzetništva, slobode i nezavisnosti. CPA misija je da iznalaze i zagovaraju politička rješenja koja će unaprijediti poslovnu klimu, javnu upravu, i ekonomske slobode u Bosni i Hercegovini, sa vizijom slobodne, sigurne, i prosperitetne Bosne i Hercegovine, koja će ponovo biti “dom” svome narodu. CPA moto je cognitio, veritas, libertas, odnosno spoznaja, istina, sloboda.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno