Info

Pročitajte bajramsku hutbu muftije banjalučkog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pročitajte bajramsku hutbu muftije banjalučkog – Na prijedlog posjetilaca/čitalaca, prenosimo bajramsku hutbu banjalučkog muftije. Inače, onima koji ne znaju, muftija banjalučki je naš sugrađanin, Zeničanin, dr. Osman Kozlić. Hutbu prenosimo u cijelosti:

”Mir je bolji, nagodba je bolja” Kur’an, 4/128

Da li bi bolje da su svi naši džemati, a ne samo paradžemati, bili prepoznati po malim farmama malina, jagoda, krastavaca, zatim ovaca, koza, peradi… Nekada su u vremenima za koja mislimo, pa i vjerujemo, da u bila sretnija, postojali derviši i derviška udruženja, dolazili su mladim ljudima i učili ih kultiviranju zemljišta, podučavali ih kalemljenju voćaka, govorili im o vrijednostima rada i četitog zasnivanja porodice, itd. Vrlo malo su, kaže akademik Karić, raspredali o vjeri, naprotiv, vjeru su nastojali čestito živjeti, čestitošću uzvratiti svima.

Es-Sulhu hajr – Mir je bolji, proglašava Kur’an. Mir je nimet-blagodat koju danas treba afirmisati. Zato je vrijeme da se danas, na Bajram, nakon mjesec dana odricanja od ljudske strasti i prohtijeva kroz post odreknemo svega što je nazadno, retrogradno. Ramazan je bio mjesec Kur’ana, mjesec u kojem je počelo objavljivanja Kur’ana, Božije riječi i njenog spuštanja na Zemlju. No, je li Kur’an dospio do naših srca, do našeg uma? Neki kažu: jesmo li Kur’an približili običnom čovjeku? Sam Kur’an na mnogim stranicama iznosi načine kako da ga se pravilno shvati, upućuje nas nas na jednu kulturu valjanog čitanja Kur’ana.

“On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni.Oni čija su srca pokvarena – željni smutnje i proizvoljnog tumačenja – slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah. Oni koji su dobro u nauku upućeni govore: ”Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg”!- A samo razumom obdareni shvaćaju.” (Ali Imran, 7)

Šta znači ova kur’anska poruka? Koji su to jasni, a koji nejasni ajeti. Dragi Bog je objavio Knjigu-Kur’an, a Kur’an znači knjiga koja treba da se čita. U Kur’anu su ajeti-znakovi. Sve što je Bog stvorio, a što mi zovemo priroda, također je Kur’an ili znakovi koje trebamo naučiti čitati i njima se okoristiti. Što se tiče Kur’anskih ajeta objavljenih u svetoj knjizi muslimana, u njoj su jasni ajeti koje trebamo slijediti.

To su jednostavni naputci koji se mogu sažeti u jednu rečenicu: vjerovati i činiti dobro. To znači da trebamo biti dobročinitelji, pravedni, čestiti, vrijedni. A ne da zapodijevamo kavgu, svađu, da ne promovišemo ono što nas udaljava i dijeli. Naprotiv, da radimo na zejedničkom dobru, što podrazumijeva nagodbu, kompromis. Kur’an ovu veličanstvenu poruku spominje u kontekstu govora o bračnom životu. Ako u bračnom životu supružnika dođe do nesuglasica i svađa, potrebno je popustiti i nagoditi se, radi mira u kući. Jer, mir je bolji, nagodba je bolja. Mir je bolji od rata i ratne i ratnohuškačke politike, bez obzira s koje strane dolazi.To znači sliediti univerzalne poruke Kur’ana i svih drugih svetih knjiga. U njima nema poruka mržnje, razmimoilaženja, besplodnih rasprava, svađa i sukoba koje, ne samo da Bogu nisu drage i ugodne, nego nama, Njegovim stvorenjima ništa dobro ne donose. Eto to je poruka Kur’ana koju bi trebalo danas na Bajram muslimani da ponesu. I ne samo muslimani, jer Allah nije Kur’an objavio samo muslimanima, nego cijelom čovječanstvu. A koji su to manje jasni ajeti Kur’ana koji se spominju u gornjem ajetu? To su oni ajeti čije tumčenje zna samo Allah, a koje dobro upućeni u nauku znaju tumačiti, ali se od njihova tumačenja sustežu. Takva tumačenja Kur’ana od strane zabludjelih pojedinaca su danas, nažalost iznjedrila brojne nepimene ili polupismene mladiće koji su, željni fitneta, smutnje i nakaradnog tumačenja ili iskrivljavanja Božije rječi, nanijela ogromnu štetu samom islamu i muslimanima. Takvi danas udaljavaju i same muslimane od njihove svete Knjige, a samim tim i sve ljude dobre volje. To je poruka današnje hutbe na ramazanski Bajram. Ramazan je mjesec Kur’ana i o njemu i njegovim porukama valja promišljati.

Drugo, ili druga poruka koju bismo mogli iščitati na ovaj blagdan tiče se upravo gore spomenutih opervacija profesora Karića na to čime bi se naši džemati, džematlije, muslimani i muslimanke trebali baviti u narednom periodu. I to je jedna poruka koja ide u prilog razmišljanju o Kur’anu, a samim tim i o našoj svakodnevnici. Šta se to dešava s nama? Gdje smo, kuda i kako dalje? Kakav pristup zauzeti, šta nam to Kur’an poručuje? Ova poruka tiče se našeg odnosa prema radu. Kur’an u svojim jasnim porukama neprestano podcrtava: radite, vaš trud će vidjeti Allah, Poslanik Njegov i iskreni vjernici.

Rekli smo, maloprije da je suština vjere u vjerovanju i činjenju dobra, dakle, čestitom odnosu prema radu. Ono na što želimo ukazati danas ovdje jeste hadis u kojem Muhammed, a.s. kaže: “Bogu dragom je ugodno i milo kada neko od vas radi neki posao i kada ga perfektno odradi.” Da, upravo tako stoji en jutkinehu – što znači da ga dovede do perfekcije, da ga savršeno dobro uradi, da mu se preda, da ga s ljubavlju radi i odrađuje.

A je li tako kod nas? Moramo biti samokritični pa priznati da i nije baš tako. Da često i ne dovedemo posao do kraja. Da najčešće moramo nadgledati i provjeravati da li je posao propraćen do kraja. Kao da uradimo dvije trećine posla i onda se zamorimo, zastanemo. Da, često znamo i kritikovati druge, a da sami nismo uradili svoj dio posla. To se mora promijeniti. I drugo, mora se više vrednovati rad za opšte dobro i češće ga afirmisati. Na koncu, samo vrijednim radom možemo zaslužiti Božiju milost i nagradu na budućem svijetu. Namaz, post, zekat, hadž, kao osnovne islamske dužnosti nisu same po sebi svrha. Svrha je vjerovanje i činjenja dobra, dakle rad koji će konkretno koristiti pojedincu, njegovoj porodici i široj društvenoj zajednici. Sve dok to ne shvatimo ne možemo se nadati dobru i Božijoj milosti.

Na kraju jedna poruka onima koji su najodgovorniji, onima koji obnašaju odgovorne dužnosti. Kada smo spomenuli ove gornje Kur’anske poruke koje upućujemo na današnji blagoslovljeni dan, sa ovog blagoslovljenog mjesta, sa mimbera Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, obnovljene i svečano otvorene 7. maja ove godine, onda smo mislili na rad iza kojeg stoje konkretni, opipljivi i mjerljivi rezultati. To znači da se mora vidjeti, kako kaže Kur’an. Molimo vas da vodite računa o tome da trebate nastojati rješavati probleme, a ne samo na njih ukazivati. Mi znamo da u ovoj zemlji postoje nerješena pitanja, da se prebrojavamo gdje nas ima manje, a gdje više, ko je pobjedio, a ko je poražen. Svi smo mi poraženi jer je narod prepušten sam sebi. Ono na što se mora ukazati jeste činjenica da su naši džemati svake godine sve oskudniji i malobrojniji. Ljudi i dalje napuštaju ovu zemlju a to se odnosi na pripadnike svih naroda i svih vjerskih zajednica. Da stvar bude čudnija i žalosnija mi im u tome i pomažemo tako što školujemo našu djecu, a zatim ih šaljemo u daleki svijet. Pomažu im čak i neke naše institucije. Postavlja se pitanje dokle će nas to dovesti. Koliko će nas biti raseljenih ili nerezidentnih na nekom narednom popisu? Ako se ovakav trend nastavi ova zemlja će biti pusta, zemlja staraca u kojoj više neće biti bitno ko je konstitutivan jer ćemo svi biti nacionalne manjine.

Poštovana braćo. Neka današnja poruka bude i naša obaveza prema očuvanju porodice. Vjera, kultura i tradicija se njeguju upravo kroz porodicu kojoj moramo posvetiti najviše pažnje. Zato danas na dan Bajrama obiđite svoje najmilije i provedite najviše vremena sa svojom porodicom. Iz porodice kreće radost koja treba da se prenese na komšije i prijatelje. Nemojte zaboraviti svoje majke, očeve, djedove, nane, braću i sestre. Podijelite radost Bajrama s njima. Nemojte zaboraviti na naše najmlađe, neka osjete radost Bajrama vašim darivanjima. Ne zaboravite da je drugi dan ramazanskog Bajrama dan sjećanja na naše šehide i sve naše umrle. Obiđite njihove domove, naše šehitluke i mezaristane, obradujte ih dovom i fatihom. Neka nam njihova žrtva na ovom svijetu bude inspiracija da budemo vredniji i čestitiji, bolji ljudi.

Na kraju, želim vam zahvaliti što ste i ovaj mubarek mjesec Ramazana proveli u ibadetu u našim džamijama, što ste svoju obavezu zekata i sadekatul-fitra izmirivali kroz vašu Islamsku zajednicu. Jačanje Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini na ovim prostorima znači jačanje našeg opstanka i čvrstog opredjeljenja da živimo na svojim ognjištima zajedno sa drugim narodima, našim komšijama. Ako se budemo držali zajedno, ako budemo gradili međusobno povjerenje u institucije naše zajednice, ubjeđeni smo, uz Božiji pomoć, da možemo ostvariti još bolje rezultate. Samo zajedno i zajedničkim snagama možemo raditi na daljem unapređenju vakufske imovine, možemo nastaviti graditi zajednička dobra koja će služiti našim potomcima, budućim generacijama. Nakon adaptacije zgrade Muftijstva banjalučkog, zgrade Mežlisa Islamske zajednica Banja Luka i uređenja kompleksa Ferhat-pašine džamije na kojem još treba raditi, kao i stavljanje u funkciju Gazanferije džamije, uslijediće, ako Bog da, izgradnja Arnaudije džamije, kao i pripreme za izgradnju kongresno-obrazovnog ili islamskog centra u Banja Luci. Naravno, prije ovih građevinskih zahvata moramo shvatiti da je izgradnja naših međusobnih, bratskih, unutarmuslimanskih odnosa naša prioritetna misija. Tek tada ćemo biti spremni da razvijamo i gradimo naš bratski odnos prema našim komšijama, Srbima pravoslavcima, katolicima Hrvatima, kao i ostalim ljudima dobre volje bez obzira kako se oni izjašjavali. Snaga i bogatstvo ove zemlje leži upravo u ovoj činjenici. Onog trenutka kada u ovoj zemlji Bošnjaci-muslimani shvate da su im njihove komšije, Srbi-pravoslavci i Hrvati-katolici, kao i ostali koji se drukčije izjašnjavaju, preči od njihove braće po vjeri na Bliskom Istoku, ili kada Srbi-pravoslavci i Hrvati-katolici to isto shvate u odnosu na Bošnjake-muslimane, odnosno na svoju braću po vjeri po dalekom svijetu, tek tada će u ovu zemlju ogrijati sunce. Na koncu, neka i ovo bude jedna od današnjih bajramskih poruka koja se može iščitati iz onih jasnih kur’anskih ajeta ili znakova. A da Allah ne suzbija ljude jedne drugima, na zemlji bi, doista nered zavladao. Ali, Allah je dobar svim svjetovima. (1/252), ili kako neki prevodioci Kur’ana prevode: Kada Bog ne bi zadržavao pojedine narode drugima, zaista, zemlja bi se izopačila. Ovo suzbijanje ili zadržavanje o kojem Kur’an govori upravo je Božija milost koju možemo iščitati iz Kur’ana časnog. Ko zna gdje bi bio kraj izopačenja Bošnjaka, Srba ili Hrvata u ovoj zemlji da nas Božija volja nije ovdje sastavila, da jedne druge ne sputavamo, ne suzbijamo. Mi nismo jedni drugima, ni smetnja ni prijetnja, nego obratno, blagodat i mogućnost, snaga i stabilnost. Upravo zato, nikada nemojte smetnuti s uma ovu našu prvu bajramsku ili kur’ansku poruku: Mir je bolji, nagodba je bolja.

Svim muslimanima Muftijstva banjalučkog želim čestitati nastupajuće blagdane ramazanskog Bajrama riječima: Bajram šerif mubarek olsun. Neka vas Bog dragi nagradi za vaša dobra djela i neka vam podari svako dobro. Amin.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno