Zenica

Problemi u izradi Studija utjecaja na okoliš

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Problemi u izradi Studija utjecaja na okoliš – U organizaciji WWF Adria je u hotelu “Zenica” održan Okrugli stol na temu “Strateška procjena utjecaja na okoliš (SEA)” i “Procjena utjecaja na okoliš (EIA)”. Skupu su prisustvovali predstavnici eko organizacija iz Sarajeva, Banja Luke, Trebinja, Bugojna, Zenice, Kaknja, Tešnja,  vlasti, medija i organizatora. Prezentaciju na ovu temu  je održala u ime organizatora Andrea Muharemović,EIA/SEA konsultant.

WWF Adria u saradnji sa partnerima iz Turske, Srbije, Albanije, Crne Gore i BiH provodi projekat kojim se promoviše civilno društvo kao zagovornik ekološki prihvatljivog društveno-ekonomskog razvoja (CO-SEED). Projekat je podržan od strane EU i fokusira se na unapređenje zakonodavnog okvira koji reguliše Studije procjene utjecaja na okoliš. Ova oblast je uređena sa više pravnih dokumenata EU, među kojim su i Direktiva 2011/92/EU (EIA Direktiva) o procjeni utjecaja određenih javnih i privatnih projekata na okoliš, i Direktiva 2001/42/EU (SEA Direktiva) o procjeni učinaka određenih planova i programa na okoliš.
Javnost bi trebala znati da su Studije utjecaja na okoliš jedni od najvažnijih dokumenata koji prethode izdavanju dozvola za građenje i da su se nakon realizacije nekih projekata pokazali kao ključni u ocjeni i procjeni postignutih efekata utjecaja na lokalnu zajednicu i okoliš. Velika odstupanja u fazi rada izgrađenih objekata u odnosu na početno stanje su pokazala da je u fazama izrade studije veliku ulogu odigralo smišljeno manipuliranje podacima, neznanje, korupcija i kriminal i da je ova veoma bitna faza predinvesticionih aktivnosti veoma kompromitovana ovakvim radom. Ključnu ulogu u ovim aktivnostima imaju ovlaštene konsultantske kuće koje rade ovakve studije i ne čudi da je EU već skretala pažnju našim vlastima na nizak kvalitet ovakvih studija.
Ovakvi rezultati i dometi ovih institucija su posljedica:
– neusvajanja prostornih planova na različitim nivoima,
– nedovoljnog i neadekvatnog uključivanja javnosti i civilnih organizacija,
– neprovođenje SEA direktiva za prostorne i strateške planove,
– objektivnosti ili neobjektivnosti konsultantskih kuča ili eksperata kod pripreme za izradu studija. Ovdje je nužno spomenuti da konsultanske kuće vrlo često rade studije po narudžbi investitora, pri čemu se odmah mora razmišljati o koruptivnim radnjama ili kriminalu, jer se najčešće nakon realizacije projekata loši efekti odraze na lokalnu zajednicu,
– nedovoljne stručnosti i iskustva konsultantskih kuća, investitora, nadzornih organa i sl.. mada je teško prihvatiti ovakvu konstataciju jer te iste kuće ne mogu dobiti licencu i akreditaciju za rad ako ne imaju određen broj i profil kvalitetnih kadrova,
– neusaglašenosti i nekompletnosti projektne dokumentacije,
– kršenja odredbi Aarhuške konvencije, Zakona o Zaštiti okoliša i ostalih pozitivnih zakonskih propisa.
Obzirom na složenost i važnost izrade  kvalitetne i objektivne studije procjene utjecaja na okoliš nužno je postojeću zakonsku regulativu unaprijediti i doraditi, te svakako suziti prostor za korupciju koja je sasvim sigurno ovdje poprilično zastupljena. Ovo je posebno izraženo kod malih projekata gdje su investitori pojedinci kao privatna lica u što smo se uvjerili kod projekata malih i mini hidrocentrala.
U svakoj fazi ovih aktivnosti se mora ostvariti  maksimalna transparentnost podataka i informacija prema javnosti.
Ocjena kvaliteta studije utjecaja se ne vrši na kvalitetan i odgovarajući način, greške su nažalost vidljive tek nakon izgradnje objekta i  najčešće katastrofalne i teško popravljive. Zbog ovoga je potrebno u proceduri uvesti obaveznu reviziju urađene studije utjecaja na okoliš od strane verifikovane institucije.
Pod posebnu lupu treba staviti rad laboratorija za ispitivanje i uzimanje uzoraka, gdje je naročito zastupljena korupcija. Treba ustanoviti i oformiti državnu, referentnu laboratoriju koja bi u svakom trenutku mogla kontrolisati rad ovakvih laboratorija. Kod ustanovljenih pogrešaka i kriminala svakako uvesti mogučnost oduzimanja akreditacije za rad. U nedostatku potrebnih kvalitetnih laboratorija, dozvoliti mogučnost angažovanja istih iz inostranstva.
Imajući u vidu uspostavljene odnose u ovom postupku, kao i postignute rezultate i uočene manjkavosti, uloga civilnog sektora i ekoloških, nevladinih organizacija postaje još važnija. Samo aktivnim odnosom, sopstvenom edukacijom, obrazovanjem ukupnog civilnog sektora se može podići svijest i spoznaja o važnosti ovih aktivnosti u procesu ukupne zaštite okoliša.
Na koncu, važan dio ovog procesa je nastavak procesa transpozicije  EU zakona, odredbi i direktiva vezanih za SEA, te donošenje podzakonskih akata koji ovo prate. Samo na ovaj način će se smanjiti i ublažiti negativni utjecaji na okoliš i ispuniti osnovni cilj – sačuvati ove resurse i za buduće generacije.
Od strane organizarora je najavljen još jedan sličan skup u skorije vrijeme i ovakva inicijativa je, obzirom na iskazane probleme za pozdraviti.
Zlatan Alibegović – Eko forum Zenica


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno