Info

Problem zagađenja zraka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zagađenje zraka rješivo dugoročnim projektima većeg broja institucija- Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić izjavio je danas u Sarajevu da kvalitet zraka u većini slučajeva zavisi od vremenskih uvjeta, jer kad su oni povoljni zagađenje nije toliko izraženo.

On je na prezentaciji “Proračuna emisije zagađujućih tvari iz mobilnih izvora – cestovog saobraćaja u FBiH” naveo da su najzagađeniji gradovi Tuzla, Zenica, Kakanj, Sarajevo i Jajce, te da je proračun dao indikatore zagađenja iz cestovnog saobraćaja koje prate putem mreže stanica kojih u FBiH ima 11.

Stručni saradnik u FHMZ Enis Krečinić istakao je da su u Sarajevu osnovni zagađivači kućna ložišta i saobraćaj, jer nema velikih industrijskih zagađivača kao što je slučaj u Zenici i Tuzli.

Pojasnio je da je saobraćaj jedan od glavnih uzročnika povišenih koncentracija azotnih oksida i prašine u Sarajevu, za šta je najviše kriva nedovoljno razvijena saobraćajna infrastruktura, prosječna starost vozila od 17 godina, te veliki broj vozila na malom prostoru.

Krečinić je rekao da su moguća rješenja tog problema poboljšanje tehničkog pregleda vozila, uvođenje novih EURO normi, kao i zabrane vožnje centralnom gradskom zonom za starija vozila.

Stručni saradnik u sektoru životne sredine u FHMZ Enis Omerčić precizirao je da gradovi u kotlinama imaju predispozicije za razvoj zagađenja, posebno zimi, a da tek onda utječe čovjekova aktivnost kroz industriju, loženje i saobraćaj.

Rekao je da to je moguće riješiti dugoročnim projektima u koje mora biti uključen veći broj različitih institucija zaduženih za prostorno planiranje, saobraćaj, te okoliš.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno