Zenica

Priznanje i nagrada ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ dodijeljeno prof. dr. Sulejmanu Topoljaku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U utorak 23. maja 2017. godine u Uredu muftije zeničkog organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ prof. dr. Sulejmanu Topoljaku.

Priznanje ”Muhamed Seid ef. Serdarević” dodjeljuje se jednom godišnje, domaćim i stranim fizičkim i pravnim licima, za doprinos u promicanju i afirmaciji islamskih vrijednosti, te za zasluge i izuzetan doprinos u razvoju naučne misli u Islamskoj zajednici.

Priznanje ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” ustanovljeno je 2009. godine. Ovo priznanje dosada je dodijeljeno dr. Nusretu Isanoviću (2009.), hfz. dr. Halil ef. Mehtiću (2010.), muftiji zagrebačkom Ševko ef. Omerbašiću (2011.), akademiku Enesu Kariću (2012.), muftiji ljubljanskom dr. Nedžad ef. Grabusu (2013.), muftiji zeničkom Doc. dr. Ejub ef. Dautoviću (2014.), muftiji prof. dr. Mevlud ef. Dudiću, predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (2015.), prof. dr. Fikretu Karčiću (2016.) i prof. dr. Sulejmanu Topoljaku (2017.).

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević”, u sastavu: muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, hfz. prof. dr. Halil Mehtić i mr. Jakub ef. Salkica, na svojoj sjednici održanoj u petak 05. 05. 2017. godine, u Zenici, donijela  je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ”Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević” dodijeli prof. dr. Sulejmanu Topoljaku, redovnom profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i članu Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH.

Sulejman Topoljak rođen je 1963. godine u Lupcu kod Viteza. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1983. godine. Islamski pravni fakultet na Jordanskom univerzitetu u Ammanu završio je 1990. godine. Magistrirao je u oblasti islamsko-pravne politike na Islamskom pravnom fakultetu Jordanskog univerziteta u Ammanu 1995. godine. Doktorku disertaciju pod naslovom ”Ahkamu-d-devleti fi-l-islami min hajsu ikametuha ve erkanuha ve vezifetuha ve zevaluha, dirasetun t’esilijjetun mukarenetun” (Država u islamu sa stanovišta njena uspostavljanja, osnovnih njenih dijelova, funkcija i nestanka, uporedna studija sa međunarodnim pravom) odbranio je 1999. godine na Jordanskom univerzitetu u Ammanu i time stekao zvanje doktor nauka iz oblasti islamsko -pravnih znanosti.

Trenutno radi kao redovni profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću na predmetima Tefsir, Akaid i Fikh (Savremena fikhska pitanja), Sistem prevencije i zaštite, Socijalni sistem u islamu, Šerijatske intencije. Od 2002. gostujući je profesor na Fakultetu za islamske studije, Novi Pazar, R Srbija, na predmetima: Historija šerijatskog prava, Šerijatsko porodično pravo, Metodologija islamskog prava (Usuli fikh, I i II), Šerijatske intencije, Šerijatska pravila, Uporedno pravo, Ibadat, Šerijatske pravne teorije, Savremena fikhska pitanja, Šerijatske intencije. Redovni profesor je na Postdiplomskim studijama na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru na katedri za islamistiku, Islamsko pravo i metodologija islamskog prava, R. Srbija.
Bio je član Upravnog odbora Bihaćkog univerziteta. Član je Upravnog odbora islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Prodekan za nastavu Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, Član Senata Univerziteta u Bihaću, Voditelj odsijeka za Master studije na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću i Sudija ustavnog suda IZ u BiH. Povremeno je angažiran na Postdiplomskim studijama na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Objavio je trinaest orginalnih knjiga a koautor je dva univerzitetska udžbenika. Objavio je preko osamdeset naučnih radova u različitim naučnim časopisima. Izvršio je više od četrdeset recenzija naučnih i drugih djela. Bio mentor više doktorskih, magistarskih i diplomskih radova. Učestvovao je u izradi više nastavnih planova i programa na odsjecima nekoliko fakulteta. Učestvovao je na nekoliko naučnih seminara, okruglih stolova i konferencija u zemlji i inostranstvu.

Gore navedeno opredjelilo je komisiju da odluči da se priznanje i nagrada ‘’Muderris Muhamed Seid ef. Serdarević’’ za 2017. godinu dodijeli prof. dr. Sulejmanu Topoljaku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno