Info

Primanja u regionu: Najveće plate u Sloveniji, najmanje u Srbiji i Makedoniji

Primanja u regionu: Najveće plate u Sloveniji, najmanje u Srbiji i Makedoniji – Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji u oktobru ove godine je iznosila 1.086 eura.

Istovremeno, to je jedina plata u zemljama u regiji koja premašuje “magični iznos” od 1.000 eura.

Prosječna plata u Sloveniji je više nego dvostruko veća od prosječnih zarada u većini zemalja regiona, uključujući Makedoniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Poslije Slovenije slijedi Hrvatska, još jedna članica Europske unije iz regiona, u kojoj je u oktobru 2018. godine, kako su pokazali zvanični podaci Državnog zavoda za statistiku, prosječna plata iznosila 6.281 kunu, ili 850 eura.

Potom slijedi Crna gora u kojoj je, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore – Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u oktobru iznosila 510 eura, što je 0,4 posto manje nego u septembru ove godine.

Najniže prosječne plate u regionu su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

(AA)

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem