Naše

Prijedlog zastupnika Marića: Zbog “viška” Hrvata iz Zakona se briše nacionalni omjer broja ministara u Vladi ZDK?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad BHI – KF u Skupštini ZDK, Vinko Marić podnosilac je Inicijative koja će se naći pred novim sazivom Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Prema Marićevoj inicijativi, zastupnici Skupštine ZDK trebali bi izglasati ukidanje nacionalnog omjera u broju ministara u Vladi ZDK.

Podsjećamo, prema postojećem Zakonu, a na osnovu popisa iz 1991., u Vladu ZDK se bira sedam Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina. Međutim, u prijedlogu koji će se u petak naći pred zastupnicima Skupštine, taj omjer je “prekršen”, odnosno broj predloženih Hrvata je veći, a broj Bošnjaka manji od zakonom predviđenog.

Marić predlaže ukidanje nacionalnog balansa, odnosno brisanje stava iz člana koji to reguliše. Poznato je da se svaka promjena Zakona prethodno treba objaviti u Službenim novinama ZDK; da bi neka promjena postala važeća, pa je nejasno kako je planirano da se promjena obavi istovremeno sa izborom nove Vlade, koja bi, ako se brisanje i dogodi, djelovala izvjesno vrijeme “mimo zakona”, dok na snagu ne stupi promjena.

Podsjećamo, Marić je privrednik iz Žepča. Njegova firma bila je jedan od osnovnih “kotača” u konzorciju privatnih firmi iz Žepča i okoline, koje su pokušale privatizirati “Krivaju” Zavidovići, ali je slučaj između njih i federalne Vlade je na kraju završio na sudu. politički, Marić se nakon razlaza sa tamošnjim HDZ-om pridružio stranci koju je formirao gradonačelnik Zenice. Osim privredne, Marić ima i “uspješnu” vojnu karijeru, jer je odlikovan i nagrađivan kao visoki oficir HVO-a od vlasti u Hrvatskoj, a nedavno je prisustvovao i prijemu kod predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. U zvaničnoj biografiji koju je mandatarka Amra Mehmedić predala predsjedavajućem Skupštine ZDK, kod Marić od 1992. do 2000. je prazan, nepopunjen period.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno