Naše

EKSKLUZIVNO: Pročitajte zašto 1.750 zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica ipak NEĆE dobiti po 800 KM!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaposlenici Kantonalne bolnice Zenica ipak neće dobiti po 800 KM pomoći, potvrđeno je Zenicablogu iz više izvora. Uprkos pojedinim medijskim natpisima i (dezi)informacijama, (iznuđena) ostavka dr. Rasima Skomorca nije bila razlog za neisplaćivanje, odnosno imenovanje dr. Tarika Zulovića nije pomoglo u isplati naknade. Naime, Član Statuta KBZ koji direktora obavezuje da u ovakvim situaicjama zatraži i dobije, osim odluke UO i saglasnost nadležnog Ministarstva, bila je “kamen spoticanja” između Ministarstva i KBZ, kako u slučaju sada već bivšeg direktora, tako i u slučaju danas imenovanog vršioca dužnosti direktora. No, krenimo redom.

Nakon što je jučer Upravni odbor Kantonalne bolnice donio Odluku o isplati, ona je uslovljena dobijanjem saglasnosti Ministarstva zdravstva. Ubrzo se Ministarstvo oglasilo nenadležnim za izdavanje “saglasnosti na isplatu jednokratne pomoći”.

Potom je sada već bivši direktor dr. Skomorac zatražio da Upravni odbor koriguje Odluku, odnosno “obriše” tačku 2. koja to definira. Nakon telefonske, a potom i “prave” sjednice odluka je izmijenjena, ali je Skomorac zatražio da se osigura Saglasnost, u skladu sa Statutom ustanove.

 

-Statut KBZ koji mene obavezuje, u Članu 62. stav 2. i stav 3. propisao je da, kad postoji opasnost da se provođenjem neke odluke Upravnog odbora nanosi šteta poslovanju Bolnice ja na to upozorim Upravni odbor, te na kraju da odbijem provođenje odluke kojom bi ugrozio finansijsku stabilnost. Jedno je šta ja želim svojim radnicima i sebi, a drugo šta mene obavezuje zakon. Iste minute nakon što bih potpisao takvu Odluku protiv mene bi bila podignuta Krivična prijava za nesavjestan rad i ja bih potpisao sebi optužnicu. Ne Upravni odbor, ne Ministarstvo, ja bih bio kriv, jer sam upozoren od Ministarstva, kaže Rasim Skomorac za Zenicablog.

Potom je odlučeno da se prihvati ostavka dr. Skomorca i za njegovog zamjenika je izabran dr. Tarik Zulović. No, tu je nastao novi problem, jer je dr. Zulović član UO, pa je morao prvo da podnese ostavku u UO, da tu odluku prihvati Vlada i premijerka Amra Mehmedić, što je u popodnevnim satima i urađeno.

Međutim, sve je bilo uzalud, obzirom da su nadležni iz Ministarstva i dalje bili stava da “nisu ispunjeni uvjeti” da se provede Odluka UO, odnosno izvrši isplata.

Prema pouzdanim izvorima iz KBZ, iako Bolnica posluje pozitivno unatrag nekoliko godina, dodjeljivanjem sredstava za finansijsku konsolidaciju i planom sanacije koji podrazumjeva da će, zbog novih zaduženja biti upitno pozitivno poslovanje u 2023., niko nije želio staviti potpis na jednu odluku kojom bi se isplatilo 1,4 miliona KM. Informacije plasirane preko medija u javnost o dodjeli sredstava iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, proteklih dana, prilično su paušale i netačne, obzirom da su raspoređena “namjenska sredstva za unapređenje kvaliteta u zdravstvu” te bi upotreba tih sredstava za isplatu naknada zaposlenicima bilo novo (drugo) krivično djelo za koje bi osoba koja takvu Odluku potpiše, zasigurno krivično odgovarala.

Nažalost, više od 1.750 zaposlenih u službama KBZ su postali “talac” zakašnjele reakcije nadležnih u ZDK na julsku preporuku/Odluku Vlade FBiH. Kako saznaje naš portal, još početkom novembra pri prvim “pobunama” zaposlenika, Upravni odbor i Uprava Kantonalne bolnice su tražili od nadležnih u Vladi ZDK i Ministarstvu zdravstva da se pokrene procedura i utvrdi da li Vlada ZDK, ministarstvo zdravstva i fond/Zavod zdravstvenog osiguranja stoje “iza isplata” odnosno odobravaju ih. Tako je cijeli krug odgovornih “prebacivanjem” odgovornosti, znajući da čine potencijalno krivično djelo, dovelo u neodumicu i zabludu hiljade vrijednih medicinara.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno