Zenica

Prijedlog iz Prve gimnazije – uvođenje redovnog “Zelenog dana”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prijedlog iz Prve gimnazije – uvođenje redovnog “Zelenog dana” – “Projekat građanin” se ponovno realizira u srednjim školama u Zenici. Ove godine, učenici III4 razreda Prve gimnazije u Zenici odlučili su da obrađuju u sklopu navedenog projekta – “Zeleni dan”. Plan ove akcije jeste informisati učenike osnovnih i srednjih škola o zagađenosti i neuređenosti zelenih površina našeg grada, te probuditi svijest o zaštiti okoliša.

Osim informisanja u planu imaju i uključenje učenika u čišćenje i uređivanje naše okoline. Samim tim, cilj im je da se u nastavni plan i program osnovnih i srednjih škola uvede “Zeleni dan”. Taj dan bi učenici bili oslobođeni nastave, ali bili obavezni učestvovati u određenim aktivnostima, takmičenjima, čišćenju i time bi pridonijeli realizaciji “Zelenog dana”.

Naime, učenici III4 se pozivaju na članove 2.3.3 i 2.3.4 iz KantonaInog ekološkog akcionog plana Zeničko-dobojskog kantona za period 2017-2025, koji govore o mogućnosti predlaganja i uvođenja ekoloških projekata s ciljem unaprijeđenja obrazovanja za okoliš.

Učenici nižih razreda osnovnih škola ne bi bili direktno uključeni u proces čišćenja zelenih površina, ali bi imali edukativne radionicev kojim bi stekli određeno znanje o očuvanju okoliša .Učenici viših razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola učestvovali bi direktno, te izvršavali određene zadatke u čišćenju zelenih površina. Projekt bi bio realiziran jednom godišnje. Oni također navode da je ovaj projekt drugačiji od ostalih, jer bi bio obavezan. Učenici III4 traže podršku građana i učenika kako bi uspjeli ostvariti promjenu.

Budite dio njihove priče. Zenicablog jeste i podržava ovu ideju prenošenjem njihovih zahtjeva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno