Nogomet

Prije 24 godine počelo prvo ligaško prvenstvo BiH: Prvi šampion Čelik iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 24 godine počelo prvo ligaško prvenstvo BiH: Prvi šampion Čelik iz Zenice – Na osnivačkoj Skupštini NS BiH koja je održana 16. septembra 1995.god. u Mostaru donešena je odluka da Prvo ligaško nogometno prvenstvo BiH počne 21.oktobra.

Tadašnja najjača nogometna liga naše zemlje brojala je 16 ekipa, a u prvom dijelu prvenstva te jeseni odigrano je 8 kola,a nastavak je uslijedio u proljeće sljedeće godine. Čast da uđu u istoriju bh.nogometa pripala je ekipama FK „Olimpik“ Sarajevo i NK“Zmaj od Bosne“ Tuzla, koji su odigrali prvi meč tog prvog prvenstva, a susret je igran 20.oktobra na Olimpijskom stadionu „Koševo“ u Sarajevu.Završen je pobjedom ekipe iz Tuzle rezultatom 0:1 a strijelac tog istorijskog zgoditka bio je Nermin Pašalić.

U tom prvom kolu na ostalim mečevima postignuti su sljedeći rezultati: Zenica-Iskra (Bugojno) 3:0,Velež-Sarajevo 3:0,Sloboda-Lukavac 1:1,Željezničar-Turbina (Jablanica) 0:0,Travnik-Rudar (Kakanj) 0:0, Jedinstvo (Bihać)-Gradina(Srebrenik) 2:1, Rudar(Breza)-Čelik 0:0.

Nakon 30 odigranih kola prvo mjesto i naslov prvaka osvojio je Čelik sa 68 bodova,drugi je bio Lukavac sa 64,treća Sloboda sa 63 boda itd….

Prvu ligu napustili su Olimpik koji je osvojio samo 20 i Iskra 19 bodova.

Najbolji strijelac prvog ligaškog prvenstva bio je Amir Osmanović(Lukavac) sa 26 postignutih golova,drugi Halim Stupac (Jedinstvo) sa 19,treći Sead Osmić(Lukavac) sa 18 postignutih golova itd…

Rešad Mamela

tnt.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno