Ibrahim Emić

Priča o jednom vremenu i jednom Radio aparatu Kosmaj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Priča o jednom vremenu i jednom Radio aparatu Kosmaj- Obilježje jednog vremena, poslijeratnog, svakako je radioaparat Kosmaj 48 ili Kosmaj 49, svejedno.

Obična drvena kutija, dizajnirana tako da privuče mnoge želje da ga imaju , da ga sušaju. Jer to nije mogao imati svako. Dobijen od Njemačke kao ratna reparacija, iz fabrike Philips, rijetkim poslijeratnim žiteljima je pričinjavao zadovoljstvo, i ne samo njima nego i komšijama u mahali sa onim isturenim zvučnikom na simsu prozora. Radio se dobijao na bonove, što svjedoči i priča jednog sugrađana koji ga je dobio kao nagradu za trostruko uzastopno osvajanjeprelazne zastavice najboljeg radnika!

Njegova priča se nastavlja i pričom njegove supruge, koja je, slušajuči ,,Kosmaj”, već tada uviđala stvari koje su se kosile sa njezinim shvatanjem socijalizma. Nije mogla a da ne primjeti da se sve više izdvaja sloj ljudi za koje je, i pored bijede i muke, moralo da bude svega i svačega, koji nisu zavisili od tačkica, i bonova koje su dobijali građani- R,R-1, R2, R3, kojima je bilo malo čak i diplomatski magacin i razna zatvorena i tajna poluspecijalna odjeljenja gdje su za bagatelu dobijali inostranu robu, čije su se žene i ćerke šepurile u svili, a oni kod najskupljih krojača šili odijela od original engleskog štofa, kupljenog za manje pare nego drugi onaj pola vuna pola kopriva, za četrnaest tačkica plus novac, čija su djeca tamanila čokolade, i u školi, ne samo na odmoru nego i za vrijeme časova gađala se kao loptom, poput sunca žutim narandžama, a koje su druga djeca, večina, tada prvi put u životu vidjela i nisu znala kako se jedu, da li se gule ili se u njih zagriza kao u jabuku……

Kažu, istorija se ponavlja, samo, koji će aparat pored ove silne tehnike oslikati današnje vrijeme i zbivanja u njemu…Možda neki novi ,,Kosmaj” 2022, a za tačkice R,R1…bonove treba se neko drugi pobrinuti…

Pripremio Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno