Ibrahim Emić

Moj brat TEŠKA INDUSTRIJA…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nastavak: Moj brat TEŠKA INDUSTRIJA..

Opet svi u jednom smjeru, na posao kroz kapiju Dva. Opet tišina , zvuk pare iz lokomotive nadjačava ovu jutarnju tišinu. Ljudi u koloni prelaze preko šinom napravljenog nadvožnjaka hrleći prema najbližim pogonima koji ih veže sa kapijom Dva, nekada glavnim ulazom iz vremena kada se Željezara tek napravila. Vidi se i prva direkcija Željezare, Čeličane koja tek ima dvije SM peći, kolosjeci koji vode sve do Visokih peći. Neko se već ošišao kod obližnjeg brice, jer tada su se radnje otvarale u 6.sati, neko je popio i svoje prvo piće u grilu, a neko je kupio par ciglica i susama kod Kljama. Šutke se ide na posao, prelazi se preko nadvožnjaka inpravac u halu Valjaonice .

Usijane zmije željeza hvataju spretni Valjaoničari koji su ranije došli da preuzmu smjenu jer ovdje se proizvodnja ne prekida.

Radnici nose u rukama zamotuljke, neko dvije aluminijske šerpice sa poklopcem složene između dva nosača koji im neda da se sadržaj iz njih prolije. Nose šerpice sa hranom iz razloga što oni nemaju privilegiju da idu u restoran, nego im je radno mjesto restoran, jer se proizvodnja ne prekida. Usijane žice izlaze iz valjaka, treba ih vješto hvatati i usmjeravati u sitnije valjke, da se dobije tanja žica. Sve je to proces valjaonički.

Ovi ostali, pa tu su elektroremontne radionice, školske radionice za učenike koji uče zanat, tu su model stolari koji prave kalupe za nove odljevke jer i Livnica je u blizini. Ovaj put nema kafe sa kohera, kafa se pije iz čaše sa termosice koju si od kuće ponio. Sve u hodu, uz zvuk valjaka i zvuk one usijane žice koja se ručno usmjerava iz valjka u valjak. Beneficirani je radni staž, uslovi rada to zahtijevaju, ali zato ima rekreacija, u Neum u bungalove koje je Željezara izgradila i koji se zovu, Sutjeska, Kozara, Neretva…sa restoranom na plaži, sa upravnikom i konobarima iz Zenice koji su ujedno i zaposlenici Željezare.

-Koliko žice treba danas namotati na onaj rotor, stator, sve to lakirati, zapeći i pripremiti ispitivačima da vide ispravnost motora?, razmišljaju radnici iz ER radionica.

-Koliko izvaljati armaturne žice i sve to usladištit za transportu? Koji sam na rang listi za stanove, danas zasjeda komisija pa će prijedlog dati Radničkom savjetu , ide li se na Sindikalni izlet na Bistričak, hoću li dobiti spomen sat ove ili sljedeće godine, trebam li zamijeniti cipele i radno odijelo u alatnici, kad će predujam a kad plata, valja sastaviti kraj s krajem…sve su to razmišljanja radnika Teške industrije dok ćutke, u jednom smjeru hrle preko nadvožnjaka kapije Dva na svoje radne zadatke…

Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno