Zenica

Priča iz zeničke bolnice: Uloga heroja u bijelom

Priča iz zeničke bolnice: Uloga heroja u bijelom – Hoće li i Federacija Bosne i Hercegovine stopama Republike Srpske i nagraditi ljekare? Ovakvih nagrada za djelatnike zdravstvenih ustanova još nema, ali to ne umanjuje njihovu borbu. U vremenu pandemije nemjerljiva je uloga heroja u bijelom. U svakom zdravstvenom sustavu traži se liječnik više, kako bi se gubitak ljudskih života sveo na minimum. Pogledajte priču iz zeničke bolnice.

Petnaest dana bez prestanka, u turnusima način je rada 12 zeničkih anesteziologa koji vode brigu isključivo o kovid pacijentima. Oni su ti koji igraju ključnu ulogu u momentima priključenja na respiratore kada se vodi borba za život i smrt. Među njima i Elis Vujić.

“Teško je kada imate pacijenta koji se bori za zrak koji ne može da diše i u toj situaciji nekako ta borba s ljudske situacije ta borba najteže pada. Na sreću mi nismo imali puno takvih situacija, jer imamo odličnu saradnju sa infektolozima koji su do sada određivali izuzetno efikasne terapije”, kazao je Vujić.

Infektolozi pak, pohvale upućuju kolegama u ostatku sistema zdravstva Zeničko-dobojskog kantona. U Domovima zdravlja završava se mnogo veći obim posla nego prije pandemije.

“Veliki doktori ne žive samo u velikim gradovima, nego ima zaista puno velikih doktora u malim gradovima u ZDK, koji su nam te pacijente izdvojili, uradili rengene i proslijedili te pacijente u Kantonalnu bolnica Zenica jer imamo dva odjela, jedan za lakše, a jedan za teže bolesnike”, kazao je Ednan Drljević, infektolog.

Iako malobrojna ipak vrlo vrijedna i predana ekipa brine o ovom odjelu. Posla ima, ali se ne žale, rade kako najbolje znaju i umiju sve za dobrobit svojih građana, na odmor i ne pomišljaju

“Nismo naravno nijednog trenutka ni postavili pitanje bolovanja , nego smo kada je tek počela pandemija počeli da se spremamo i organizujemo za prijem kovid pacijenata”, pojasnio je Vujić.

Posebni odjeli za smještaj postoje i za doktore. Upravo iz takvog nam je posljednje današnje informacije poslao junak s početkaa priče, anesteziolog Vujić poručujući građanima da su njihovi heroji u bijelom uvijek tu za njih

“Na kovid odjelu Kantonalne bolnice Zenica ukupno je smješteno 12 pacijenata od kojih 2 sa težom kliničkom pacijentom, jedan je na respiratoru. Nastavljamo borbu za naše pacijente”, poručili su iz Izolatorija.

VIDEO NA LINKU:

N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem