Rukomet

Press u RK Čelik pred 1.turnir Zaim Kobilica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama RK Čelik održana je press konferencija Rukometnog kluba Čelik. Povod za press odigravanje 1. memorijalnog turnira ,,Zaim Kobilica’’, rukometaša RK Čelika i italijanskog HC Prata, te o prvom dijelu priprema RK Čelik za novo prvenstvo.
Prisutnim su se  obratili Pane Škrbić, predsjednik kluba i Organizacionog odbora turnira, Bojan Crnomarković, novi šef stručnog štaba Čelika, te igrači Almir Balaš i Enes Skopljak.

Kao što je ranije najavljeno 1.turnir Zaim Kobilica održava se 20. i 21. avgusta 2016.godine u dvorani Bilmišće. Učesnici turnira su: RK Čelik, RK Bosna Sarajevo, RK Krivaja Zavidovići i RK Konjuh Živinice. Otvaranje turnira biće obavljeno u subotu, 20. avgusta u 16.15 sati, a utakmice će se u oba dana igrati u isto vrijeme, u 16.30 i u 18.30 sati.
U prvom susretu se sastaju RK Bosna – RK Krivaja, a u drugom Čelik i RK Konjuh.
Utakmice će suditi premijerligaške sudije Zdenko Božić i Slipac.

Predsjednik Škrbić je na početku objasnio kako od 2009.godine nije održavan nijedan rukometni turnir, a prema odluci Uprave kluba zbog finansijskih razloga. Te 2009.godine pobjednik turnira bila je šabačka Metaloplastika, koja je u finalu bila bolja za jedan gol od domaćina Čelika.
Ovaj turnir bi trebao postati tradicionalan, pa i međunarodni, jer će se u narednim turnirima nastojati dovesti Metaloplastika, Crvena Zvezda, Partizan, italijanski klub Prato…
Zahvaljujući sponzorima Gradu Zenica, vladi ZDK Zenica, hotelu „Dubrovnik“ (Feđa Dervišević), hotelu „Dom penzionera“ (Emil Brnić), Euromanager, Alba Zenica, BH Telekom i drugi, ovaj turnir se održava ove godine.

-Riješen je i problem sa rasvjetom u dvorani na Bilmišću, a ulaz na turnir je slobodan, izuzev ako neko hoće dobrovoljno da plati kartu, kazao je Škrbić.
Na turniru će biti dodijeljen pehar za prvo mjesto, za najboljeg igrača i golmana, nagrada za zasluge u RK Čelik bivšeg kapitena Čelika Davora Kadića, za igranje 5,5 godina u Čeliku, plaketa za Mehmeda Begovca za životno djelo. Na turniru će dres sa brojem 7 biti uručen Amaru Kobilici, bliskom rođaku Zaima Kobilice.
Zaim Kobilica je jedan od najboljih rukometaša svih vremena sa ovih prostora, a branio je i boje reprezentacije BiH i Italije.
Rukometni kub ,,Čelik” je osnovan 1950. godine i spada u red najstarijih rukometnih klubova u BiH i jugoistočnoj Evropi. U sezoni 2008./09 RK Čelik je izborio prvo mjesto i plasman u Premijer ligu BiH, gdje se i sada nalazi. Od sezone 2009/2010 RK Čelik sve utakmice igra u Gradskoj areni Zenica.

-Ljubitelji rukometa će prisustvovati sjajnim rukometnim utakmicama. Zato pozivamo sve Zeničane i ljubitelje rukometa iz drugih gradova da u subotu i nedjelju dođu na Bilmišće i uživaju u rukometnoj igri, ekipa u dosta promijenjenim sastavima sve četiri ekipe. Posebno pozivamo navijače RK Čelika da dođu na turnir i vide jedan novi, mladi Čelik, koji sada spada među najmlađe ekipe u Premijer ligi BiH-, zaključuje Pane Škrbić.

Bojan Crnomarković, novi šef stručnog štaba Čelika, ističe da turnir dolazi u pravo vrijeme, da vide šta su uradili u proteklih 10-ak dana i sa čime mogu računati u prvenstvu koje počinje 03.9.2016.god. Trudit će se maksimalno da pokažu šta su to napravili u napornim treninzima, koji su nekada bili i tri puta dnevno.
Novi prvotimci Čelika, AMIR BALAŠ, pivot, internacionalac i ENES SKOPLJAK, lijevo krilo reprezentativnog nivoa, koji je došao iz visočke Bosne i koji je bio član juniorske reprezentacije BiH, ističu da  pripreme protiču na visokom nivou, nadaju se dobrom rezultatu na turniru kao i u predstojećem prvenstvu u Premijer ligi BiH. Naglašavaju da imaju optimalne uslove za rad i napredovanje, jer su došli u pravu sportsku sredinu.

Iz biografije Zaima Kobilice (1965 – 2015):
Zaim Kobilica rođen je u Zenici 1965. godine. Svoje prve rukometne korake napravio u RK Čelik Zenica u kojem je prošao sve selekcije
Za seniorsku ekipu Čelika odigrao posljednju sezonu 1990/91. (Druga liga – jug ) u neuspjelom pokušaju da klub izbori kvalifikacije za ulazak u Prvu saveznu ligu Jugoslavije (prvak Juga bio Mornar Bar, drugi bio Čelik Zenica).
U augustu 1991. odlazi u Italiju u HC Prato kraj Firence. U duši „gol igrač“, lijevi bek, šuter, sa jakom fintom. Upravo ono za čime je Italija vapila tih godina.
Sa HC Prato osvojio je dvije šampionske titule (1998. i 1999.) i dva Kupa Italije (1998. i 2000.).
Za Prato je odigrao više od 500 utakmica i postao njegov zaštitni znak. U njegovu počast taj klub je povukao njegov kapitenski dres sa brojem 7.
Pet sezona bio je najbolji strijelac talijanske lige koja je u to vrijeme u Pratu imale zvijezde: Vorija i Babića, trenera Linu Červara.
Samo jednu sezonu, 2001/2. igrao je za Rubieru (kod Modene), nakon čega se vratio u Prato.
Nakon igračke karijere bio je i trener nekoliko sezona u svom klubu – HC Prato.
Igrao je za bosanskohercegovačku reprezentaciju u dva navrata uz 12 nastupa i 55 postignutih golova. Bio je član selekcije BIH koja je prvi put nastupila na Mediteranskim igrama u Francuskoj, jula 1993. godine.
Za Italiju je odigrao 19 zvaničnih utakmica uz 107 golova. S njom je učestvovao na Mediteranskim igrama 1997., kao i Svjetskom prvenstvu iste godine u Japanu (jedini nastup Italije na SP).

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno