Nogomet

Press u NK Čelik o reprogramu, dugu prema Javnim preduzećima, investitorima, obećanjima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama press salona stadiona „Bilino polje” u Zenici održana je konferencija za medije.

Povod za press bio je reprogram duga NK Čelik prema Poreznoj upravi FBiH, dug prema javnim preduzećima, investitori, obećanja, stanje u NK Čelik.

Jasmin Memišević, predsjednik Upravnog odbora, Ismet Đugum, direktor NK Čelika i Rober Jonjić, član i predstavnik Nadzornog odbora bili su domaćini na press konferenciji, gdje su javnosti prezentovali trenutnu situaciju u ovom zeničkom klubu.

Press konferenciji prisustvovala je i grupa od 15-ak predstavnika navijača Čelika, popularnih Robijaša. Naime, NK Čelik je predao zahtjev za reprogram duga u prvom kvartalu ove godine, ali zbog raznih problema, između ostalog dugovanja za PIO/MIO obaveze iz tekuće godine, načina otplate navedenog duga, Porezna uprava je zahtjev odbila. Nakon toga, dolaskom nove Uprave, na čijem čelu je Jasmin Memišević, podnesena je žalba, a ishod do danas nije poznat.

Navodno se o žalbi raspravljalo 16. oktobra u Ministarstvu finansija, ali čelni ljudi NK Čelika ne znaju kakav je ishod.

Također, aktuelna je situacija i oko otpisa dugovanja prema Javnim poduzećima u Zenici, koje je prije par mjeseci prihvatilo i odobrilo Gradsko vijeće, ali navedena odluka do danas nije provedena. Razlog nepoznat. Kako je danas istaknuto dug javnih preduzeća je najveća stavka dugovanja NK Čelik i ono iznosi oko 75% ukupnog duga Čelika.

Predsjednik UO NK Čelik Jasmin Memišević je istakao da je klub uradio sve što je potrebno, te je apelovao na Gradsku upravu Zenice, odnosno gradonačelnika Fuada Kasumovića da iskoristi svoje veze u Ministarstvu finansija FBiH i ubrza proces reprograma.

Memišević je istakao da je obišao sve institucije kojih se tiče reprogram duga NK Čelik i to s ciljem da ubrza proceduru usvajanja žalbe koju je NK Čelik poslao.

Memišević poziva gradonačelnika Zenice da objavi dokument koji potvrđuje da su javna preduzeća postupila prema odluci Gradskog vijeća, a računi su im još blokirani.

Situacija u NK Čelik, uprkos svim informacijama u gradu, prema Memiševićevim riječima, nije toliko divna. Dva mjeseca od grada Zenice nisu dobili ni 1 KM, a uspjeli su nekako prebroditi krizu u kojoj su se nalazili.
– Plaće smo podijelili igračima prije dva mjeseca, a sada je već vrijeme za drugu plaću. Situacija je dramatična, ali grad nam je okrenuo leđa-,  kazao je Memišević.

Direktor NK Čelik Ismet Đugum je kazao kako je obišao poreznu upravu ZDK i Federacije u Sarajevu, informisao gradonačelnika Kasumovića i zamolio ga da se obrati Ministarstvu finansija da usvoji žalbu, čime bi se Čelik vratio na početak potpisivanja reprograma, ali da vrijeme prolazi, a niko ništa ne radi.
-Ako se dobije žalba, moći ćemo potpisati reprogram, a ako se ne usvoji, izgubili smo pravo na reprogram. Načelnik ili Gradsko vijeće su rekli preuzeti reprogram na sebe, a da li je Kasumović nešto uradio u Ministarstvu finansija ili ne, ne znam, nemamo ništa napismeno-, kazao je pored ostalog Đugum.

U ime Nadzornog odbora NK Čelik obratio se Robert Jonjić koji je istakao da je klub uradio sve što je potrebno za reprogram. Prikupljeni su svi dokumenti, čelnici kluba su obišli nadležne institucije, uputili žalbu te je potrebno da se u ovaj proces uključe i lokalne vlasti.
– Prema dokumentaciji koju nam je dostavio direktor Čelika, klub je zaista uradio sve što je moguće u pitanju reprograma poreskog duga. Gospoda iz Federalnog ministarstva za finansije kazali su nam da žalba u vezi reprograma može potrajati nekoliko mjeseci pa čak i do dvije godine. Jedina osoba koja može ubrzati taj proces svojim autoritetom, iskustvom i poznanstvom jeste Gradonačelnik Fuad Kasumović. Ja ga ispred Nadzornog odbora kluba pozivam da preuzme odgovornost, iskoristi autoritet, da jednostavno kao prvi čovjek grada i prvi član kluba po novom statutu preuzme odgovornost i ispuni ono što je obećao-, kazao je Jonjić.
Memišević je dodao da je nakon angažmana revizorske kuće dug NK Čelik veliki, ali da bi otpisom dugovanja javnih preduzeća, a potom i dogovora s klijentima dug iznosio nešto više od milion KM.
Razgovori sa investitorima iz Turske teku po planu, a iz NK Čelik danas će se pismeno izjasniti o ponudi investitora. Čelnici NK Čelik su istakli da će zatražiti i nacrt ugovora kako bi ubrzali proces te ga proslijedili Skupštini NK Čelik na izglasavanje.
Za kraj je Memišević kazao kako NK Čelik nema vremena. Rok za rješavanje problematike je do kraja ove godine, te je istakao kako ne može ni pomisliti šta će onda biti s klubom s Bilinog polja.

Robijaši su dali podršku Upravi i Nadzornom odboru na pronalaženju načina rješavanja reprograma duga, ali su još jednom uputili zajednički apel za pomoć Gradskoj upravi i gradonačelniku, Fuadu Kasumoviću, na rješavanju aktuelne situacije u NK Čelik.

Gledajući jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća na kojoj je gradonačelnik Kasumović rekao da su oni ispunili sve obaveze oko Čelika i reprograma duga i prisustvujući današnjem presu Uprave kluba, ništa nije jasno, jer Kasumović reče da je sve do Čelika, a ovdje je druga priča. Na djelu je, izgleda, igra gluvih telefona.

Tekst i foto: E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno