Zenica

PRESS: Prvi zenički IT sajam “CyberExpoZE” 2018. – od 11. do 13. maja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PRESS: Prvi zenički IT sajam “CyberExpoZE” 2018. – od 11. do 13. maja – U Zenici će u petak biti zvanično otvoren prvi Sajam informativnih i komunikacionih tehnologija i medija.

Na press konferenciji prisutnima se ispred organizacionog odbora obratio Vedad Šestić i direktor JP  Za Upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica, Feđa Jovanović.

“Velika nam je čast što u Zenici organizujemo jedan ovakav sajam. Ovom prilikom želim da se zahvalim pokroviteljima ovogodišnjeg sajma, Vijeću ministara na čelu sa Denisom Zvizdićem, ministru prometa i komunikacija Republike Srbije Rasimu Ljajiću i ministru  komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismiru Juski. Ovo je prvi projekat elektronskog sajma na tlu BiH. Uz pomoć kolega i prijatelja došli smo do toga da nakon 21. godinu od prvobitnog pisanog projekta, realizujemo ovu ideju. Kada smo počeli da razmišljamo o ovom sajmu, osnovna želja i ideja je bila da napravimo presjek stanja u informacionom, komunikacijskom i medijskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Softverski inžinjering je nezvanično najznačajniji izvozni proizvod BiH. Nažalost, najveći dio tih proizvoda, ali i stručnjaka odlazi u inostranstvo. Cilj nam je da napravimo presjek svih firmi koji se bave ovom djelatnošću i da skupimo bazu podataka, arhivu svih stručnjaka Bosne i Hercegovine, ali i onih koji žive i rade vani. Već mogu najaviti da je u planu održavanje ovog sajma i iduće godine i to u periodu od 10.-12. maja. Ovo je treći projekat poslovnog tipa u Zenici nakon Bh. sajma i ZEPS-a. Ovom prilikom želim posebno da se zahvalim ministru Juski i Svetlani Cenić koji su dali veliku podršku u realizaciji ovog projekta” izjavio je Vedad Šestić.

Prema najavama organizatora otvaranje sajma je zakazano za petak u 11h u Areni „Husein Smajlović“. na sajmu učestvuje 40-ak izlagača, sa prostora osam država (Hrvatska, Srbija, Katar, Crna Gora, Turska, Njemačka, Kina), a četiri izlagača su sa područja Zenice.

Direktor Arene, Feđa Jovanović je istakao važnost ovakvih projekata za budućnost grada i novih generacija. Nada se da će uskoro biti pokrenuti i drugi sajmovi u gradu Zenici, jer Zenica ima potencijal. Također je istakao da u dijelu organizacije sve protiće u najboljem redu i da spremno dočekuju prvi zenički “CyberExpoZE”.

Sajam je podijeljen u 4 segmenta, a u najavljeno je održavanje 17 prezentacija, promocija i panel diskusija.

Tako je najavljeno predavanje predstavnika firme Huawei Technology o petoj generaciji (5g), iako je u našoj državi još uvijek u fazi uvođenja 3g.

Pored predavanja predstavnika firme Huawei Technology, bit će održana panel diskusija na kojoj će učestvovati ministri Ljajić i Jusko, te Svetlana Cenić. Tema panel diskusije će biti “Problemi oko uvođenja zakonske regulative koju sprovodi RAK”. Također prisutnima će se obratiti i direktor Regulatorne agencije za komunikacije.

Ispred Politehničkog fakulteta, profesor Samir Lemeš će održati predavanje o uvođenju novih programskih jezika u niže nivoe obrazovanja.

Pored navedenih, na sajmu će gostovati još mnogo zanimljivih izlagača.

Ulaz na sajam je besplatan.

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno