Zenica

Press JOB Zenica: Pokrenuta peticija za ostvarivanje prava na borački dodatak (FOTO)

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prostorijama Jedinstvene organizacije boraca (JOB)- „Unija veterana“ Zenica, danas, 23.2.2024.godine, održana je press konferencija na kojoj se ozvaničio početak aktivnosti potpisivanja peticije za zakonsko regulisanje ostvarivanja prava na borački dodatak.

Prisutnim su se obratili Tahir Šabić, potpredsjednik JOB-a ZDK i predsjednik gradske organizacije u Zenici, te Nisvet Hukić,predsjednik Jedinstvene organizacije boraca BiH.

Zaključak o pokretanju aktivnosti na potpisivanju peticije usvojen je na Skupštini JOB-a u decembru prošle godine, a Odluku o raspisivanju i pokretanju peticije za borački dodatak za sve pripadnike oružanih snaga RBiH donio je Upravni odbor JOB-a juče, 22.2.2024.godine, na redovnoj sjednici u Sarajevu.

Predsjednik JOB -a „Unija veterana“ u BiH Nisvet Hukić istaknuo je na pres-konferenciji kako prikupljanje potpisa kreće već danas, te da će trajati do 30. maja ove godine, podsjećajući kako se radi o inicijativi koja datira još iz 2012. godine.

-Želimo konačno  da se realizuje inicijativa stara petnaestak godina koju je svaka vlast do sada sklanjala u stranu -,kazao je, između ostalog, Nisvet Hukić na današnjem preesu.

Hukić je pozvao sve pripadnike oružanih snaga RBiH – pripadnike Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, kao i pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) da se odazovu akciji potpisivanja spomenute peticije u što većem broju.

Pravo na borački dodatak trebali bi imati sve naprijed navedene kategorije demobilisanih boraca.

Potpisivanje peticije,kako je najavio i Tahir Šabić, planirano je do kraja maja tekuće godine i nakon toga bit će predata nadležnima u Vladi i parlamentu FBiH. Potpisivanje peticije biće organizovano u prostorijama JOB-a u Novoj Zenici, zatim u prostorijama u ulici Fra Ivana Jukića br.1, te na punktu u centru Zenice kada se dobije odobrenje od nadležnih.

Istovremeno je izrazio očekivanje da će biti prikupljen dovoljan broj potpisa, te da će realizacija ovih aktivnosti potvrditi zainteresiranost članstva, odnosno pripadnika boračke/braniteljske populacije.

-Inače, do sada nije bilo dovoljno „sluha“ za rješavanje ovog pitanja, te da su u međuvremenu poduzete dodatne aktivnosti i obavljeni razgovori s aktuelnim federalnim ministrom za boračka pitanja, koji je upoznat o spomenutoj inicijativi -, istaknuto je na pressu.

Organizatori potpisivanja peticije za borački dodatak očekuju u Zenici više hiljada potpisa podrške, a na području ZDK oko 35 hiljada.

Tekst i foto: E. Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno