Ostali sportovi

Press AK Zenica: Ove srijede Zenica domaćin 13. međunarodnog atletskog Mitinga “Zenica 2022“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Trinaesti međunarodni atletski Miting “Zenica 2022” će se odžati ove srijede, 08. juna 2022.godine, sa početkom u 16 sati na Atletskom stadionu “Kamberovića polje” u Zenici u prisustvu gledalaca, ulaz slobodan. Organizator je Atletski klub (AK) „Zenica“.

Tim povodom danas, 07.6.2022.godine, u press salonu stadiona na Kamberovića polju održana je press konferencija na kojoj su se prisutnim obratili Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora (OO) mitinga i predsjednik AS BiH, Hamza Alić, novi predsjednik AK Zenica, Aziz Kevelj, direktor mitinga, Nedim Talić, direktor JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata d.o.o. Zenica, te Amel Tuka i Mesud Pezer, naši najbolji atletičari kao učesnici mitinga.

Prijavljeno je 158 takmičara i takmičarki iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Glavne će zvijezde biti najbolji bosanskohercegovački atletičari i članovi zeničkog tima, srednjeprugaš Amel Tuka i bacač kugle Mesud Pezer.

Novi predsjednik AK Zenica Hamza Alić, koji se do sada takmičio, ove je godine prvi put u ulozi organizatora, pa je danas na press konferenciji istakao kako se trudio da te poslove uradi najbolje što zna kako bi se svi gosti ugodno osjećali u Zenici. Istakao je da mu je bilo puno lakše uz uz Suada Kaknju, Aziza Kevelja i Nedima Talića, koji su dugo godina u ovim poslovima oko organizacije mitinga i drugih takmičenja.

-Naši ljubitelji sporta i naši građani će imati priliku sutra, ako Bog da, da prate “kraljicu sportova”. Da pogledaju naš miting i siguran sam da će biti zanimljivih rezultata, ali i da ćemo moći pokriti sve troškove te ispoštovati sve nagrade kao što je i predviđeno,- kazao je Alić.

Direktor Mitinga Aziz Kevelj istakao je kako je “teško  govoriti o visokoj kvaliteti takmičenja”, jer se, nakon pauza zbog pandemije koronavirusa, na mnogim destinacijama ovih dana održavaju atletska takmičenja.

-Naravno, mi imamo svoju tradiciju i oni koji su dolazili ranije žele ponovo doći u Zenicu. Što se tiče zemalja iz kojih dolaze učesnici, to su zemlje iz okruženja, uz Rumuniju i Italiju, – rekao je Kevelj.

Nedim Talić, ispred domaćina izjavljuje da je sve spremno za održavanje ovog velikog i tradicionalnog takmičenja i samo se radi na nekim sitnicama da sve bude u najboljem redu.

Mesud Pezer kaže da je ljetnu sezonu otvorio drugim mjestom i rezultatom 20,51 metar u Slovenskoj Bistrici, a nakon toga nastupio i u Sarajevu i bacio je 20,31 metar.

-U dobroj sam formi, ali formu želim tempirati za Evropsko prvenstvo. Zdrav sam i dat ću sve od sebe da ostvarim dobar rezultat, da bacim u svom gradu bacim rekord ove sezone. Ovog ljeta očekujem još Svjetsko prvenstvo u Americi, Mediteranske igre u Alžiru, mitinge…-,izjavio je Mesud Pezer.

Amel Tuka će nastupiti u trci na 800 metara, u kojoj je u nedjelju, u marokanskom Rabatu bio peti na mitingu Dijamantne lige. Bio je to njegov prvi ovosezosnki nastup na mitingu Dijamantne lige.

-Juče sam putovao cijeli dan, ali nadam se da ću se uspjeti odmoriti i sutra istrčati dobru trku. Sutra ću, kao što je to uvijek tako, dati sve od sebe i istrčati što bolji rezzultat- u najmanju ruku najbolji rezultat ove sezone. Jako sam sretan što nastavljamo ovu tradiciju, pogotovo nakon Covida, jer se borimo da u našem gradu organizujemo ovakav spektakl. Uvijek je poseban osjećaj nastup na našem mitingu, na kojem imam i najveću tremu. Ne znam zbog čega je to tako, ali adrenalin u meni budi nešto posebno. Drago mi je što godinama taj osjećaj ne hlapi, nego je i jači,- kazao je Tuka na današnjem pressu.

Tuka poziva sve naše sugrađane i ljude iz okruženja, koji su sutra u mogućnosti da dođu, da ih podrže i da svi zajedno uživaju. Nada se da će ih i vrijeme poslužiti, jer su neki Mitinzi održavani i po kiši, što nije povoljno za atletska takmičenja.

Seniori će se takmičiti u osam disciplina (100 m, 800 m, 3.000 m, Vis, Dalj, Kugla, Disk i Koplje), a seniorke u sedam (100 m pr., 100 m, 400 m, 1.500 m, Dalj, Kladivo i Disk), dok će se izvan oficijelnog programa mitinga održati trke u kolicima, trke na 200 metara za juniore, te 300 metara za djevojčice rođene 2010. godine i mlađe.

Po tri prvoplasirana iz svake discipline zvaničnog programa bit će nagrađeni novčanim nagradama u iznosu od 150, 100 ili 50 eura, dok će dodatno biti nagrađeno 10 najvrednijih rezultata mitinga u obje kategorije. Najvredniji rezultat mitinga bit će nagrađen s 1.000, drugi 800, treći 700, četvrti 600, peti 500, šesti 400, sedmi 300, osmi 200, deveti 100 te deseti rezultat s 50 eura.

Najvredniji rezultat će dodatno biti honoriran s još 500 eura, a što je specijalna nagrada, odnosno poklon predsjednika Organizacionog odbora Mitinga Suada Kaknje, koji je istakao da su “zatvorili finansijsku konstrukciju” za ovogodišnje takmičenje.

Dođite i uživajte u atletskom spektaklu i podržite naše najbolje atletičare !!! Ulaz je slobodan.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno