Info

Mostovi Prijateljstva u Kamenici kod Teslića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mostovi Prijateljstva u Kamenici kod Teslića- Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je organizovala posjetu povratničkom naselju Kamenica kod Teslića gdje je pred oko 300 osoba priredila bogat kulturno-umjetnički program sa oko 40 učesnika.

Projekt pod nazivom: “Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”, počeo je u povratničkom naselju Grapska koje smo posjetili u decembru 2015, a nastavio se danas kada smo posjetili Kamenicu. Podršku našem projektu svojim prisustvom u Kamenici su pružili ministar civilnih poslova Vijeća ministara BiH Adil Osmanović, Mihnet Okić ( zastupnik u Narodnoj skupštini RS, ministar za rad i socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurdžehan Šahinović, Sevlid Hurtić ( direktor firme Nam), Abdurrahman Uvak- turski privrednik i predsjednik udruženja TUBSIAD ( udruženje tursko-bosanskih privrednika), kao i mnogi drugi.

U sali Doma kulture u Kamenici bilo je prisutno oko 120 djece za koje smo organizovali i dječiju lutkarsku predstavu u izvedbi sjajnih glumaca Fakete i Mugdima Avdagića. Takođe, smo organizovali i muzički program u kojem su učestvovali: GUD Filigran, orkestar Filigran, pjevači Omer Kadrić, Hajrudin Halač Heli, Aiša Zaimović, Mujo Aganović, Tarik Hrnjić i drugi. Zahvaljujući donaciji komapanije Klas i Vispak počastili smo svu prisutnu djecu sa slatkišima-proizvodima Vispaka, a takođe smo zahvaljujući donaciji Yunus Emre Instituta-Sarajevo, uručili za 30 djece ruksake. Privrednik Sevlid Hurtić je donirao za djecu iz Kamenice komplete školskih knjiga na bosanskom jeziku u vrijednosti od 4000 KM.

Oficijelni domaćin bio je Medžlis IZ Teslić na čelu sa predsjednikom Medžlisa Mujom Zukanovićem i glavnim imamom Džafer ef. Gračićem.
Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica želi da kao odgovorna organizacija da doprinos u održivom povratku posjetama povratničkim
naseljima i da organizovanjem kulturno-umjetničkih programa prije svega djeci u povratničkim naseljima uljepša dan, da ih razveseli i da pomogne u resocijalizaciji djece kroz organizovanje dječijih lutkarskih predstava, pozorišnih predstava, promocije kulture i tradicije kroz predstavljanje tradicionalnih folklornih igara naroda BiH, interpretacije sevdalinki, organizovanjem utakmica u malom nogometu itd. Naša želja je da svojim aktivnostima i posjetama povratničkim naseljima privućemo veliki broj umjetnika, sportista, privrednika, političara da zajedno sa nama se druže sa porodicama koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta i koji i pored svih nedaća i problema koje imaju hrabro i sa ljubavlju ponovo grade svoja sela, mahale, naselja i općine.

Našim posjetama želimo im kazati da nisu sami, da nisu zaboravljeni, da imaju našu podršku i da smo spremni da im pomognemo na razne načine, našim posjetama i druženjem sa njima.

U BiH ima preko 12.000 nevladinih organizacija. Kada bi svaka od NVO u BiH realizovala tokom jedne godine jednu aktivnost koja jača i promoviše održivi povratak to bi bila velika stvar. Nadamo se da ćemo mi sa projektom ” Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”, inicirati i druge da nam se pridruže i da zajedno posjećujemo povratnička naselja i družimo se sa povratničkim
porodicama.

Rukovodstvo Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica je odlučilo da uspostavi dodjelu plakete koja će se dodjeljivati u
povratničkim mjestima koje posjetimo osobama koje su dale doprinos u održivom povratku u BiH. Prvu plaketu smo uručiti prilikom posjete povratničkom naselju Kamenica, ministru civilnih poslova u Vijeću Ministara BiH Adilu Osmanoviću ( Naziv-Plaketa za nesebičan doprinos i veliku podršku u održivom povratku u BiH-obnovimo mostove prijateljstva u BiH), koji godinama vrijedno radi na poboljšavanju uslova za život u povratničkim naseljima širom BiH.

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica vrši pripreme za novu posjetu u februaru jednom povratničkom naselju u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno