Posuđeno

PRENOSIMO: Da li je odluka o selidbi Zmajeva opravdana ili se radi o reakciji “uvrijeđene mlade”

Tribine stadiona uvijek su bile mjesto odakle su navijači shodno rezultatima nogometnih ekipa ili reprezentacija pružali podršku ili slali poruke kritike. Iako uvrede niko ne opravdava, ipak, to je bio njihov način da izraze nezadovoljstvo.

U utakmici Lige nacija između Bosne i Hercegovine i Nizozemske na Bilinom Polju s južne tribine stadiona grupa navijača je skandirala Nogometnom savezu BiH i pojedincima, baš onako kako se to radilo godinama, i ne samo od pojedinaca, već i navijačkih skupina, jer je u BiH uvijek bilo navijača koji nisu zadovoljni radom krovne kuće bh. nogometa ili nastupom reprezentacije.

Međutim, odluka Nogometnog saveza BiH da premjesti reprezentaciju s Bilinog Polja do daljnjeg izgleda kao reakcija “uvrijeđene mlade”, ali i neka vrsta ucjene navijačima koji su na tribinama uvijek iskazivali iskrene emocije. Uostalom, nogomet se igra upravo zbog navijača i gledalaca.

Da li Zenica voli reprezentaciju? Da! Da li je svaki put s nestrpljenjem očekuje? Da! Da li je odluka NS BiH o selidbi reprezentacije BiH s Bilinog Polja opravdana? Ne, mišljenja su u NK Čelik, ali i u Sindikatu profesionalnih fudbalera BiH.

Nije trebalo dugo ljudima u NK Čelik da odreaguju na pismo Nogometnog saveza BiH kojeg potpisuje generalni sekretar Adnan Džemidžić.

U svom uvodnom izlaganju prvenstveno naglašavaju da je pismo trebalo adresirati klubu, a ne gradu koji je formalni vlasnik nekretnine, s obzirom da je Džemidžić naveo da je sve krenulo kada su iz NK Čelik tražili najavu za ulazak osoblja na stadion.

“Reprezentacija Bosne i Hercegovine je uvijek dobrodošla na stadion ‘Bilino polje’ i uvijek će tako biti jer mjestu bh. državnosti i ne pripada ništa manje od toga. Stadion, kao domaćin sekretarijata NK Čelik Zenica, je podložan klupskom COVID-19 protokolu donešenom od nadležnih službi i u kojem je iz epidemiološko-sigurnosnih razloga potrebna najava za svakog pojedinca, a pogotovo za veće grupe ma ispred koga one dolazile. Obavijest o tome je javno istaknuta na ulasku u stadion”, odgovorio je predsjednik NK Čelik Denis Mušović.

Istakao je i da je nogometna reprezentacija BiH Bilino Polje dobila besplatno na korištenje u periodu od 2016. do 2026. godine te da te pogodnosti NS BiH nema nigdje drugo.

“Bilo bi krajnje pristojno pokazati poštovanje prema domaćinu koji, želeći pomoći reprezentaciju svoje domovine, radne zadatke, treninge i utakmice izmješta kako bi pomogao reprezentaciju, uprkos njenom rezultatskom neuspjehu koji će vas, siguran sam, i finansijski pogoditi. Za nas u Čeliku je nogomet mnogo više od toga. Vaš dopis ćemo protumačiti kao da ste konačno ‘pronašli razlog’ koji ste toliko tražili. Kao što vam je dobro poznato, funkcioneri nogometnih saveza, gradonačelnici pa čak i stadioni su prolazni. Ono što je vječno je naša ideja i stav kao usijani plamen u visokoj peći iz koje izlazi vreli i jaki čelik! Zenički Čelik”, zaključio je Mušović te imajući u vidu najavljene promjene unutar NS BiH poželio sreću u budućim profesionalnim izazovima i pronalasku narednih angažmana.

Međutim, postavlja se istinski pitanje čemu i zbog čega ova reakcija NS BiH u ovo vrijeme. Kada bi navijači reprezentacije sutra masovno iskazali protest (op.a. a bilo je takvih slučajeva navijačke skupine BHF-a), da li bi Džemidžić poslao pismo i njima i rekao im da ne trebaju reprezentaciji?

O tome koliko je odluka opravdana pitali smo i Aldina Đidića, osnivača Sindikata profesionalnih fudbalera BiH, koji je kazao da nije opravdana i da predstavlja volju uvrijeđenih pojedinaca.

“Smatram da takva odluka, ako je uopšte donešena od odgovarajućih organa nogometnog saveza, nije opravdana i predstavlja volju uvrijeđenih pojedinaca, koji pokušavaju da reprezentaciju pretvore u lično vlasništvo. Reprezentacija je od svih nas, predstavlja nešto što je javno i ne može uvrijeđeni pojedinac odlučivati gdje će reprezentativci igrati”, govori Đidić.

Dalje navodi da igrači, ali i relevantne navijačke skupine moraju biti kosultovani kada je u pitanju mjesto odigravanja utakmica reprezentacije.

“Ne smijemo tako naglo zaboraviti sve uspjehe koje smo postigli upravo na Bilinom Polju i koliko je publika na tom stadionu doprinijela tome, praveći odličnu atmosferu. Nezadovoljstvo navijača je samo jedan od negativnih pokazatelja trenutnog stanja u i oko reprezentacije. Igrači su sigurno kvalitetni, ali nemaju odgovarajuću podršku, niti je atmosfera dovoljno dobra da ih vodi ka uspješnom rezultatu. Još jedne neuspjele kvalifikacije su iza nas i umjesto da se uhvatimo u koštac sa problemima i krenemo raditi, umjesto da otvaramo dijalog, a sve s ciljem boljitka našeg nogometa, odluke odgovornih ljudi idu ka bježanju od navijača, zatvaranju dijaloga i privatizaciji reprezentacije. Tako nikada nećemo naprijed”, zaključio je Đidić u razgovoru za Klix.ba.

Džemidžić je u pismu gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću naveo i sve infrastrukturne projekte koje je savez uradio u proteklom periodu ističući da nakon svega što su uradili nisu zaslužili “dirigovane” kritike sa juga BIlinog Polja.

Međutim, očigledno je da se ovdje radi o svemu samo ne o profesionalnom pristupu krovne kuće bh. nogometa ili pojedinca jer dok je nogometa, bit će i navijača, a samim tim i gromoglasnog navijanja i skandiranja protiv onih koji, po mišljenju navijača, ne žele dobro bh. nogometu.

E.Mehić, Klix

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi