Posuđeno

Loš obrazovni sistem i ograničenu slobodu izražavanja mladi smatraju najvećim problemima u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da li ste zapazili neku političku stranku ili pojedinca da je pitao mlade šta im treba, šta mladima nedostaje u lokalnoj zajednici, šta bi oni promijenili da su na mjestu tog istog političara? “Na mladima svijet ostaje.” je jedino što se moglo čuti na predizbornim kampanjama, a na kome će ostati ako im ne pružite dobre uslove za život?

Kroz Instagram Story i anketu koju smo postavili na profilu Radija Active, saznali smo koji su to problemi koji najviše zabrinjavaju mlade u Bosni i Hercegovini. Naši pratitelji su bili vrlo kratki zbog ograničene dužine odgovora, ali se svakako većina može složiti sa onim što su nam poslali.

Mladi su istaknuli slab obrazovni sistem, nemogućnost ostvarenja punog potencijala i nezaposlenost kao najveće probleme. Godinama je u Bosni i Hercegovini nezaposlenost na prvom ili među prvim mjestima kada se govori o nedostacima ili problemima ove države. Nažalost, ni danas ne vidimo poboljšanje u bliskoj budućnosti. Pandemija koronavirusa nam nimalo ne pomaže u tome, čak šta više uzrokovala je i uzrokuje još uvijek povećanje broja nezaposlenih.

Nemogućnost ostvarenja punog potencijala u odgovorima nije konkretno objašnjeno, ali se može primijeniti u svim sferama. Možemo ovaj problem povezati i sa slabim obrazovnim sistemom koji je također naveden. Upravo u mjesecu oktobru studenti Univerziteta u Zenici su se borili za promjenu Zakona o viskokoškolskom obrazovanju po uzoru na Univerzitet u Sarajevu. Studenti su zahtjevali mogućnost plaćanja školarine na rate te bezuslovni prelazak na narednu godinu zbog teškoća koje su uzrokovane također pojavom koronavirusa.

Visoke cijene obrazovanja ne pomažu mladima da se u potpunosti razviju i dokažu da mogu raditi i doprinositi Bosni i Hercegovini. Međutim, oni koji imaju tu sreću da su u mogućnosti sebi obezbijediti visoko školovanje nailaze na naredni zid: iskustvo. Ako nemaš posao nemaš iskustvo, a bez iskustva nisi prvi izbor poslodavca. Također naveden je i loš obrazovni sistem u smislu da nije usklađen za tržištem rada. Tu dolazimo do problema zvanog “nedostatak neformalnog obrazovanja” koje su mladi naveli u anketi.

Manjak neformalnog obrazovanja se kosi sa nezainteresovanošću mladih jer su danas društvene mreže i internet stranice preplavljene mogućnostima za pohađanje kurseva, treninga i online radionica na mnogo različitih tema. Da li je zaista neformalno obrazovanje nedostupno ili mladi žele sve na tacni?

Pored ovih odgovora, mladi su navodili i nerazvijenost kritičkog mišljenja i slobode izražavanja kao jedan od problema u njihovoj zajednici. S druge strane dobili smo i odgovor “Suvišno isticanje bunta kroz govorništvo, a premalo spremnosti na bilo kakav vid djelovanja.”.

Činjenica jeste da se mladi mogu često pronaći u situaciji gdje su primorani boriti se s vjetrenjačama. Bore se protiv sistema, za promjene. Bore se protiv starijih koji misle da nužno samo oni znaju najbolje i da su uvijek upravu. Bore se za svoje mjesto pod suncem, dok im sistem lijepi traku preko usta i zahtjeva šutnju.

Na kraju, tu su i odgovori o kojima se već pisalo u medijima, vlast je govorila o njihovom ukidanju ili o restrikcijama, ali se još ništa nije desilo. U pitanju su kladionice u koje kako kažu naši pratitelji na Instagramu idu i osnovci, te nargila barovi protiv kojih su pokrenute određene inicijative od strane nevladinih organizacija koje brinu za zdravlje djece i mladih.

Na kraju možemo zaključiti da imamo mnogo argumenata za odlazak iz ove države, jer kako mnogi tvrde preko granice je bolje. Imamo li argument za ostanak?

Više odgovora na ovu i druge ankete možete potražiti na Instagram profilu Radija Active, te putem naših društvenih mreža možete s nama i našim pratiteljima podijeliti svoje mišljenje na bilo koju temu.

Autor: activezenica.org



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno