Ljudi

Preminuo profesor Ismet Kasumagić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Preminuo profesor Ismet Kasumagić – Pripadnik organizacije Mladi Muslimani, profesor Ismet Kasumagić preminuo je u Sarajevu u 93. godini.

Podsjećamo, profesor Kasumagić bio je član organizacije Mladi Muslimani od 1943. godine od svoje 15. godine, a zanimljivo je to da je tek prošle godine potpisao pristupnicu staru 77 godina.

Te 1943. godine, kada su ustaše provalile u organizaciju, jedan od članova je na svoj tavan sakrio ovu pristupnicu koju je našao njegov unuk i donio je u SDA prošle godine.

Profesor Kasumagić je zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Nakon izlaska iz zatvora, Kasumagić u Ljubljani upisuje i završava metalurgiju. U svojoj struci postigao je veliki uspjeh uprkos činjenici da je bio politički zatvorenik i disident. Nakon tri specijalizacije u Francuskoj i jedne u Engleskoj, postao je ekspert UN-a za metalurgiju.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Zenici, na Metalurškom institutu, a bio je i profesor na fakultetu. Pred kraj radnog vijeka bio je istraživač u Energoinvestu, a bio je i ministar u prvoj demokratskoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je dvije godine i rektor Univerziteta u Bihaću. Radio je dvije godine u Bagdadu kao ekspert. Tada je obavio i hadž sa suprugom Azijadom i kćerkom Amilom.

Iza sebe je ostavio tri kćerke, puno unučadi i praunučadi. Jedan od unuka Kasumagića je i Abdulah Skaka gradonačelnik Sarajeva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno