Ljudi

Preminuo Kemal Bajsak, počasni konzul BiH u Turskoj i veliki prijatelj Zenice i ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
U Izmiru (Turska) je u 88. godini na ahiret preselio Kemal Bajsak, počasni generalni konzul Bosne i Hercegovine. Ahmet Kemal Bajsak (Baysak) rođen je 31. marta 1933. godine u Izmiru, općina Karşıyaka (Karšijaka). Potomak je porodica GREBO (iz LJUBINJA), s očeve, i RESULOVIĆ (iz TREBINJA), s majčine strane. Njegovi preci su mahadžiri u Turskoj od 1878. godine. Jedan je od utemeljivača porodične grupacije TERBAY i dugogodišnji predsjednik uprave tog koncerna.
Od kraja marta 1994. do polovine aprila 1999. godine bio je načelnik izmirske općine Karšijaka. Izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine koje su (od 1992. do 1995. godine) utočište našle na prostoru Izmira pomogao je u oasiguranju smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja. U Komori grada Izmira otvorio je, neposerdno nakon rata, bosanskohercegovački ured i pomogao da se na čuvenom Izmirskom sajmu redovno predstavlja i bosanskohercegovačka privreda. Kada je u pitanju Zerničko-dobojski kanton, uspostavio je saradnju sa zeničkim ZEPS-om, te nekolicinom privrednih subjekata.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenovalo ga je u septembru 2002. godine za Počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj (sjedište u Izmiru), za trinaest provincija koje se protežu od Čanakkalea i moreuza Dardaneli, na sjevrerozapadu, do Antalije, na jugu. Kemal Bajsak počasni je građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća i Zeničko-dobojskog kantona. Na petom kongresu Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine (Sarajevo, 21. maj 2010. godine), imenovan je za prvog ambasadora Svjetskog saveza dijaspore naše zemlje. Počasni je doktor nauka u Azerbejdžanu i dobitnik Medalje časti Ujedinjenih nacija za dugogodišnji rad i doprinos međuljudskim i međudržavnim odnosima. Zaslužan je za potpisivanje više od dvadeset sporazuma o bratimljenju i prijateljstrvu između općina i drugih lokalnih zajednica, kao i škola i univerziteta iz Bosne i Hercegovine i Republike Turske.
Kada je riječ o Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, treba spomenuti njegove zasluge u bratimljenju Zenice i izmirske općine Karšijaka (1995. godiner) i Kaknja i izmirske općine Alijaga, te bratimljenju Gradišća kod Zenice i Halilbejlija kod Izmira. Posredovao je i u bratimljenja Univertziteta u Zenici i univerziteta 9. septembar u Izmiru, kao i jedne osnovne škole u Zenici i jednog koledža u izmirskoj općini Bornova. U Zenicu je doveo desetak delegacija iz Izmira i Turske koje su uspostavljale privredne i druge veze grada Zenice i našeg Kantona s Izmirskom (Egejskom) regijom i Republikom Turskom. Bio je sjajan domaćin brojnim privrednicima, političarima, sportistima i kulturnim poslenicima iz Bosne i Hercegovine koji su posjećivali Izmir, ili nastupali na festivalima, sajmovima ili sportskim takmičenjima u tom, trećem po veličlinu gradu u Turskoj i jednom od najjačih privrednih centara u Turskoj.
Da se Svemogući Gospodar smiluje i podari Svoj oprost i velikom prijatelju Bosne i Hercegovine h. Kemalu Bassaku i obraduje ga džennetskim blagodatima.
Autor: Midhat Kasap


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno