Ljudi

Preminuo brigadir Haso Ribo, ratni načelnik Štaba Trećeg korpusa Armije BiH

Haso Ribo, ratni brigadir Armije BiH, tokom ključnih operacija u Trećem korpusu Armije RBiH na mjestu načelnika za operativne i nastavne poslove u štabu Korpusa, preminuo je danas nakon duže bolesti u 65. godini života u Zenici.

Ribo je nakon rata imao istaknutu ulogu u Savezu RVI, dok je prije i na početku posljednjeg rata bio na čelu Teritorijalne odbrane u Travniku. Rahmetli brigadir Ribo je rukovodio ključnim operacijama na sarajevskom, te kasnije na vozućkom i ozrenskom ratištu.

Treći korpus je djelovao na 8.000 kvadratnih kilometara, teritoriji sa oko milion domicilnih i prognanih stanovnika u dvadeset tri općine tadašnjeg zeničkog Okruga, odnosno današnjih Zeničko-dobojskog i Srednjebosanskog kantona. Trideset tri vojne jedinice različitog nivoa uvezano je u Treći, a kasnije i Treći i Sedmi korpus. Treći korpus su činili Operativna grupa (OG) Zapad – Bugojno, OG Bosanska Krajina – Travnik, OG Lašva – Kakanj, OG Bosna – Zavidovići, te OG Istok – Visoko, te OG 7 Jug – Tešanj i 3 Sjever – Donja Golubinja.

– Najbitnije je da je spriječen egzodus sa područja koje je branio Treći korpus, te je sačuvana teritorija, a stanovništvo nije doživjelo biološki nestanak, istakao je u jednom od svojih izlaganja o značaju 3. korpusa Ribo.  Oko 34.000 osoba je od početka, do kraja rata bilo pripadnik Trećeg korpusa. Za domovinu je život dalo 6.433 poginula borca Armije iz trećeg korpusa, dok je u ratu 8.144 pripadnika postalo RVI.

Brigadir Ribo je bio jedna od onih koji je nakon rata isticao časnu borbu svojih suboraca i u više navrata imao priliku da pojasni ulogu, okolnosti, te detalje borbe okruženih jedinica Armije u srednjoj Bosni. njegova svjedočanstva, uključujući ona pred Tribunalom u Hagu, ostala su primjer časnog i školovanog oficira koji je sve svoje djelovanja od prvog do posljednjeg dana agresije na BiH rukovodio i proveo po međunarodnim ratnim propisima i u skladu sa zakonima.

Dženaza i ukop će se obaviti u utorak u džematu Kljaci (Travnik), u 16.20 sati.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi