Ljudi

Preminuo Albin Jarić alias Jimmy Rasta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklih dana preminuo je u Ljubljani Jimmy Rasta, odnosno Albin Jarić, Zeničanin, Ljubljančanin, Jamajčanin, građanin svijeta, istaknuti DJ iz diskoteke, student koji je osnovao kultne Punky Reggae Party, promoter muzike, posebno reggaea, koju je u Sloveniji predstavio kao jedan od prvih, kao i perkusionista koji je radio sa bendovima kao što su Night Duty, Planet People, Sunčani orkestar, Sokoli i Zabranjeno pušenje, ili u bendu Perota Lovšina.

Njegov pogled na svijet bio je optimističan, inspirativan, sadržajan i, ako je moguće, smiješan. Zbogom zemljaku koji je znao i umio da širi dobre vibracije, napisali su slovenački mediji. Jedan od intervjua koje su slovenački mediji objavili 2018. se nalazi NA OVOM LINKU – Jimi Rasta: Ne moreš biti rock’n’roll, če ga ne živiš

Biografija:

Albin Jarić alias Jimmy Rasta iz Zenice – Albin Jarić (rođen 1953), poznatiji pod umetničkim imenom Džimi Rasta, je bosansko-slovenački muzičar, slikar i mineralog. Jarić je rođen 1953. godine u Zenici. Bubnjeve je počeo da svira u prvoj godini srednje škole kada je dobio audiciju za školski bend. Godine 1976. u studentskom naselju upoznaje Jamajčanina Brajana i Afrikanca Kena, gitariste i pevače sa kojima je osnovao rege bend Night Duty.

U Zenici je završio srednju školu i upisao studije metalurgije na Univerzitetu u Zenici. Posle godinu dana nastavio je studije u Ljubljani na Prirodnotehničkom fakultetu u Ljubljani, odsek za mineralogiju. Po dolasku u Ljubljanu, Jarić se posvećuje obnovi jednog podruma u studentskom naselju Rožna Dolina, pod pokroviteljstvom studentske organizacije Forum. Za nekoliko godina ovaj podrum postaje čuveni noćni klub Studentska diskoteka (danas Klub K-4). Jarić je tamo radio kao disk džokej svirajući rok, rege, dab muziku.

Jarić je bio zaposlen u Institutu za metalurgiju i rudarstvo kao mlađi istraživač do raspada Jugoslavije 1991. godine. Jarić je 1992. godine osnovao bend Planet People na Jamajci.

Godine 2001. Jarić se pridružio bosanskom garažnom rok bendu Zabranjeno pušenje . Nastupio je na njihovom sedmom studijskom albumu Bog vozi Mercedes (2001), kao i na živom albumu; Live in St. Louis (2004). Kao perkusionista nastupio je na 350 koncerata Zabranjenog pušenja. Jarić je napustio bend 2004. godine kada je napravio pauzu u muzičkoj karijeri i posvetio se slikarstvu. Kao perkusionista, radio je sa raznim bendovima, svirajući rok, pank, afrobit, rege, džez, pa sve do kanadskog kantrija i balkanskog gruva.

Sahrana je obavljena u srijedu, 5. jula 2023. godine u 13.30 sati na Gradskom groblju Kranj. Ispraćaj pokojnika obavljen je u mrtvačnici istog prijepodneva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno