Kultura

Premijerom predstave BNP-a Zenica “Tri dana” završava i 25. manifestacija “Zeničko proljeće”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijernom izvedbom predstave “Tri dana” ili “Uspon i pad gospodina B.”, na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (utorak, 31.05. u 19.30 sati), u režiji Tanje Miletić-Oručević te po dramskom tekstu “Tri dana” češkog pisca Romana Sikore, završava se i 25. međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće”.

Ova, 751. premijera BNP-a, ujedno je i posljednja premijera zeničkog pozorišta za ovu pozorišnu sezonu. Glumačku ekipu čine glumci BNP-a: Nusmir Muharemović, Snežana i Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adem Smailhodžić, a dramaturgiju je uradila Nedžma Čizmo.

– Drago mi je da završavamo sezonu dramskim tekstom koji je, u stvari, satira. Satira na društvenu situaciju koju trenutno živimo. Mislim da je važno zatvoriti sezonu na jedan vedriji način, ako smo, možda, malo tmurnije krenuli u ovu sezonu. Radi se o izuzetno zahtjevnom glumačkom tekstu i predstavi – kazala je na današnjoj pres-konferenciji umjetnička direktorica BNP-a Lajla Kaikčija, koja je istakla kako su glumci imali “veliki zadatak” da se u vrlo kratkom vremenskom period posvete radu na ovoj predstavi.

Podvukla je da se glumac Nusmir Muharemović “izuzetno iskazao u ovoj predstavi”, ali za njim, dodala je, ne zaostaje nijedan član/ica glumačkog ansambla te predstave.

– Odabrali smo savremeni češki tekst, autora mlađe srednje generacije Romana Sikore. Predstava je, onako, žarnovski vrlo zanimljiva. Mislim da je jako duhovita; ima puno komičnih elemenata i to će se, sigurno, publici sviđati. Ali, s druge strane, zapravo je vrlo ozbiljna u nekim svojim dijagnozama- u onome kako prepoznajemo društvo u kome živimo; kako prepoznaje društveni i politički poredak, koji je sada, zapravo, na cijeliom svijetu negdje prisutan – istakla je redateljica Miletić-Oručević.

Zbog kratkoće vremena za rad na predstavi, Miletić-Oručević istakla je kako je proces bio vrlo zahtjevan i jer svi glumci, osim Muharemovića, u predstavi tumače po “četiri-pet različitih likova”. Najavila je kako će sutrašnjoj premijeri prisustovti i sam autor teksta, Roman Sikora.

– Uvijek je dokaz uspješnosti jednog teksta, pogotovo savremenog komada, kada apsolutno funkcioniše na drugom govornom području, na drugoj lokaciji… bez da se osjeti neka geografska razlika u tome gdje je nastao tekst. To je baš, između ostalog, velika odlika ovog teksta – istakla je dramaturginja Čizmo.

Napominje kako tekst govori o usponu i padu bankara, koji tri dana umire sam na ulici a da mu niko ne želi pomoći.

– Tekst je napisan jako duhovito – na način da mi nemamo puno prostora da se povežemo s tim likom, nego više da razmišljamo i pratimo kako i iz kojih njegovih odluka proizilaze i kakve posljedice te čega je, on, u stvari proizvod. To o čemu pisac o čemu ovaj tekst govori, jeste apsurd kapitalističkog društva. Mislim da smo uspjeli prenesemo i prikažemo piščevu poruku – smatra Čizmo.

Dio glumačke ekipe: Muharemović, Školjić i Smailhodžić, istakli su kako su uvjereni da su napravili dobru predstavu.

– Ja u svom tijelu, već sada, osjećam kada je nešto dobro. Kad ja osjetim takve promjene u svom tijelu, kad osjetim tremu pet-šest dana prije premijere – ja znam da smo napravili dobar posao. Prosto, tako funkcionišem i nakon 15 godina bavljenja ovim poslom mogu da kažem da tako funkcionišem. Sretan sam i jedva čekam susret sa publikom. Napravili smo sjajnu predstavu – podvukao je Muharemović.

Istakao je kako su “napravili komediju o nama, o vremenu u kojem živimo”… Pretpremijera nove predstave zeničkog pozorišta održat će se večeras, također u 19.30 sati, a prva predstava nakon premijerne izvedbe, u istom će terminu, biti održana već u srijedu, 1. juna.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno