Politika

Premijerka Mehmedić i predstavnici UNDP-a razgovarali o tranziciji ka modelima cirkularne ekonomije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić razgovarala je danas u svom uredu s delegacijom Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH o mogućnostima korištenja otpada sa Regionalne deponije (RD) “Mošćanica” kao industrijskog resursa u proizvodnim preduzećima na području ovog kantona.

UNDP je pokrenuo aktivnosti na razvoju i testiranju poslovnog modela za tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije u prioritetnim industrijama u BiH, uključujući i sprovođenje pilot procjene izvora, vrste, kvaliteta i količine ponovo iskoristivog otpada (PET, metal, drvo, biootpad, guma, građevinski otpad…), koji se odlaže na najsavremenijoj deponiji u ovom dijelu BiH. Na ovaj način bi se identificirale ključne spone između otpada i industrijskih sirovina te dalo usmjerenje za korištenje industrijskog otpada kao resursa za proizvodne procese.

Predstavnici UNDP-a naglasili su da BiH mora izvršiti tranziciju ka modelima cirkularne ekonomije, na koji se fokusirala i Evropska unija koja je u martu 2020. godine usvojila Akcioni plan za razvoj cirkularne ekonomije s ciljem smanjenja oslanjanja na prirodne resurse i podsticanja održivog razvoja i rasta. Ovaj akcioni plan jedan je od glavnih elemenata Evropskog zelenog plana,  kojim EU želi postići klimatsku neutralnost do 2050. godine.

Kako je neophodno da u ove aktivnosti budu uključeni svi ključni akteri na području Grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, sastanku su prisustvovali i predstavnici Grada Zenica, RD “Mošćanica”, Zeničke razvojne agencije ZEDA i Alba Zenica, koji su dali podršku i stavili se na raspolaganje za sve predstojeće aktivnosti u okviru pilot aktivnosti za tranziciju ka cirkularnoj ekonomiji.

Direktor RD “Mošćanica” Adnan Šabani rekao je da ova deponija trenutno iz mješovitog komunalnog otpada, koji se dovozi iz Zenice, Visokog, Zavidovića, Žepča te pet općina Srednjobosanskog kantona, godišnje izdvoji oko 20 tona industrijskog otpada, a da je za značajnije povećanje ove količine neophodno investirati u mehaničku sortirnicu. Na taj način bi bilo moguće iz komunalnog otpada godišnje izdvojiti i do 7.000 tona otpada koji bi se koristio kao sirovina u industriji.

Premijerka Mehmedić je rekla da Vlada ZDK-a snažno podržava aktivnosti u oblasti zaštite okoliša te da svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za poboljšanje infrastrukture jedinica lokalne samouprave i javnih komunalnih preduzeća za prikupljanje i deponovanje otpada, kao i jačanje svijesti građana.

Naglasila je da je Vlada otvorena za implementaciju kvalitetnih projekata u oblasti zaštite okoliša, a jedan od takvih projekata je Centar za zbrinjavanje otpada, čija je izgradnja planirana na RD “Mošćanica” uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno