Kultura

Premijera predstave ”Zgode šegrta Hlapića” na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Premijera predstave ”Zgode šegrta Hlapića” na Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade

Povodom 20. marta, Svjetskog dana pozorišta za djecu i mlade, u Bosanskom narodnom pozorištu, u okviru XXII međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće 2017“, u ponedjeljak, 20. marta u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava „Zgode šegrta Hlapića“ nastala prema romanu Ivane Brlić-Mažuranić, u režiji Miroljuba Mijatovića.

U predstavi igraju mlade polaznice i polaznici Dramskog studija DOL scene: Ismar Spahić, Imran Đidić, Zaim Ibrahimagić, Lamija Salihović, Amir Mrkonjić, Lea Zečević, Nikolina Rosić, Amina Salihović, Sven Zrnić i Toni Pranjić. Kostimografiju i scenografiju za predstavu potpisuju Ena i Mensur Begičević, a muziku i songove Elvir Škiljo i Abidin Čolaković.

Slogan međunarodne poruke koju je ove godine napisala Ivet Hardi, rediteljka i dramska pedagoginja iz Južnoafričke Republike, glasi: ”Povedimo djecu u pozorište danas!”

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, u okviru aktivnosti Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog teatra bit će obilježen i radionicama iz oblasti procesne drame „Ne dozvoli da ti se desi!“, te izvedbama predstave „Kamenjeza učenike zeničkih srednjih škola.

Premijera predstave ”Zgode šegrta Hlapića” prva je ovosezonska premijerna izvedba u BNP Zenica namijenjena najmlađoj publici. Naredna premijera za djecu, predstava „Bajka o bajci“ je u pripremi, a njeno održavanje planirano je za 12. april ove godine.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 
loading...