Kultura

Obogaćena kulturna scena Zenice: Glumci osnovali trupu Studio Teatar

Nusmir Muharemović: Inicijator ideje o osnivanju teatarske trupe

Obogaćena kulturna scena Zenice: Glumci osnovali trupu Studio Teatar – Nusmir Muharemović, poznati bh. glumac, član ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prije nepunih mjesec inicirao je ideju o osnivanju Studio Teatar, malu teatarsku trupu koja ima za cilj promociju i razvoj kulturnih aktivnosti.

Uz njega su stale kolege Zlatan Školjić, Irfan Kasumović, Daniel Kovačević, Adem Smailhodžić i Mirza Mušija, sa kojim je radio predstave u nezavisnoj produkciji: “Državni lopov“, “Derviš i smrt“, Dječak koji ne želi da odraste“, i one će biti dio repertoara Studio Teatra.

-Izuzetno bitan dio ovog tima čini i mladi bh. pisac Mirza Begović. Želja naše ekipe Studio Teatra je da za nekoliko godina postanemo prepoznatljivo teatarsko ime na bh. pozorišnoj sceni, ali naravno i šire. Tri pomenute predstave, zajedno, do sada imaju više od 150 izvođenja, sa više od 60.000 ljudi koji su vidjeli barem jednu. Predstava “Državni lopov“ svoju premijeru je imala 2005. što je čini jednom od najstarijih živih predstava u regionu. Do sada je igrala u brojnim gradovima u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj- kazali su iz Studio Teatra.

Ističu da su otvoreni za mlade i kreativne ljude koji žele da postanu dio njihove pozitivne priče koja je krenula iz Zenice. Pripremaju nove projekte a jedan od njih je rad na novoj predstavi po tekstu Mirze Begovića.

COOLSTYLE

 
loading...