Zenica

Premijera dokumentarnog filma Indexi – krajem septembra na “dokuMfest”u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijera dokumentarnog filma Indexi – krajem septembra na “dokuMfest”u Zenici – Autorsko-rediteljski dvojac Dokomentarno-savremenog programa BHT1 Bojan Hadžiabdić i Zoran Kubura posljednje tri godine radili su na dokumentarnom filmu o legendarnim Indexima. Ovo je prvi muzički dokumentarac o popularnoj grupi, a bit će premijerno prikazan krajem septembra na zeničkom festivalu muzičkih dokumentaraca ”dokuMfest”.

Dokumentarni film Indexi traje 180 minuta i obuhvaća ispovijesti u kojima o Indexima i njihovim pjesmama, pored članova grupe, govore Goran Bregović, Josipa Lisac, pjesnik Mišo Marić, Maja Perfiljeva, kao i brojni muzički novinari iz regiona.

Za dokumentarac su korštene fotografije Indexa, arhivski materijal koji do sada nije objavljen i drugi podaci koji ovaj dokumentarac čini do sada najoriginalnijim iskorakom o vrednovanju četrdesetogodišnjeg trajanja ove popularne grupe.

Tonski producent Muzičke produkcije BHRT-a, Adnan Mušanović radio je masterizaciju zvuka.

Moža jedan od najzanimljivijih dijelova dokumentarnog filma o Indexima čini epizoda – famozna pjesma ”Izvor”. Riječ je o progresivnoj rock temi s kojom su Indexi pobijedili 1971. u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pjesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila dio mitova o izgubljenim djelima Indexa za koje se vjerovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura, upravo ”Izvor” otkrivaju u svom dokumentarcu.

Snimljeno je više od pedeset sati materijala, te brojne sekvence koje nisu uvrštene u dokumentarni film. S tim u vezi iz Dokomentarno-savremenog programa BHT1 najvljuju da će sav snimljeni materijal o Indexima biti iskorišten i prikazan u pet polusatnih epizoda. Gledatelji će serijal o Indexima moći pogledati u programu BHT1 tokom naredne godine.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno