Zenica

Premijer ZDK Nezir Pivić: Analizirali smo rad Univerziteta, rade na granici zakonitosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon optužbi predsjednika Sindikalne organizacije Univerziteta u Zenici Ajdina Huseispahića reagovao je i premijer Zeničko-dobojskog kantona koji im je poručio da menadžment preko privatnog sindikata bojkotuje potpis novog kolektivnog ugovora.

Nakon što je Huseinspahić kazao da novim kolektivnim ugovorom kojim nisu definisani “dodatni zadaci” u sklopu 40-satnog sedmičnog vremena nisu definisani za njih koeficijenti, Pivić je kazao da je to nedomaćinski odnos prema budžetu te da su nakon analize odlučili poduzeti neke mjere.

“Mi smo izvršili analize svih ustanova, a jedna koja ima zabrinjavajuće rezultate je i Univerzitet u Zenici. Ponašanje menadžmenta koji ne dostavlja podatke na zahtjev Upravnog odbora, oglušuje se na primjenu zakona te nižim podzakonskim aktima poništavaju zakon, sve je to na granici zakonitosti”, izjavio je Pivić na godišnjoj konferenciji Vlade ZDK za medije.

Dodao je da više stotina radnika neće dobiti povećanje od 250 KM koje je planirano zbog oko 100 radnika kojima se nije definisao koeficijent za redovne radne sate.

“Oni su morali po ranijem kolektivnom ugovoru da usvoje Pravilnik o plaćama, ali to nisu željeli iz razloga što su htjeli da svoje redovne obaveze, koje ulaze u osmosatnu obavezu, naplate još kao određeni dodatak, kojim bi se faktički duplo plaćao isti posao. Tako da je to nama neprihvatljivo”, naglasio je Pivić.

Na kraju je kazao da je novim kolektivnim ugovorom osim definisanja linearnog povećanja za 250 KM svim uposlenicima definisano i povećanje troškova prevoza sa 250 na 350 KM.

Poručio je da postoji i osjećaj da menadžment UNZE preko privatnih sindikata pokušava bojkotovati kolektivni ugovor kako bi izvojevali funkcionalne dodatke.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno