Biznis

Premijer Mirza Ganić novi predsjednik ESV ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Mirza Ganić novi predsjednik ESV ZDK – Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za područje Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj prvoj sjednici nakon imenovanja nove kantonalne vlade, izabralo je premijera ZDK Mirzu Ganića za prvog predsjednika ovog tijela. Težište današnje sjednice bilo je na Prostornom planu grada Zenice te Uredbi o postupku prijema u radni odnos u javnom sektoru u ZDK-u.

“Dogovoreno je da se uputi inicijativa prema resornom ministarstvu i Vladi ZDK da Prostorni plan u što kraćem periodu upute na usvajanje u Skupštini ZDK-a te apelira na skupštinske zastupnike da Plan usvoje, jer će se time povećati nivo investicija i izgradnja na području Zenice”, kazao je Ganić.

Uredba o zapošljavanju u javnom sektoru u ZDK-u, izuzimajući zapošljavanje u državnoj službi koje je od ranije regulisano propisima, uvažila je većinu prijedloga i primjedbi koje su dostavljene u fazi izrade teksta Uredbe, a određeni prijedlozi izneseni su i na današnjoj sjednici ESV-a.

“Resorno ministarstvo je zaduženo da analizira iznesene prijedloge, kako bi Uredba mogla biti dostavljena Vladi na usvajanje. Najvažnije je da smo prepoznali zajednički interes da Uredba definiše određene podzakonske okvire koji će spriječiti mogućnost zloupotreba u toj oblasti, ali da istovremeno Uredba ne bude omča koja će usporavati zapošljavanje u javnom sektoru”, kazao je Ganić.

Predsjednik UO Udruženja poslodavaca Ibrahim Meškić izrazio je zadovoljstvo što se novi saziv Vlade opredijelio za nastavak socijalnog dijaloga i već na prvoj sjednici ESV-a prihvatio inicijativu privrednika da se ubrza donošenje Prostornog plana grada Zenice.

“Izuzetno je važno da se nastavi socijalni dijalog kroz rad ESV-a koje je u mandatu prethodne vlade održalo čak 12 sjednica”, kazao je Meškić.

Predsjednik KO SSS ZDK Mirnes Isaković pozdravio je opredjelje nove Vlade, naročito zbog značaja ESV-a kod usaglašavanja novih zakonskih rješenja važnih za život građana ZDK-a.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno