Nogomet

Premijer liga mijenja ime? FSBiH objavio detalje o “zaštićenom godištu”, strancima, do zimske pauze 19 kola

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine mogla bi u novu sezonu ući s novim imenom, s obzirom na to da je dosadašnjem generalnom sponzoru, kompaniji m:tel istekao ugovor, što je vidljivo iz službenih dokumenata Fudbalskog saveza BiH u kojima se više uz Premijer ligu BiH ne koristi naziv kompanije sa sjedištem u Banjoj Luci.

Žrijeb za novu sezonu zakazan je 3. juli, a takmičarska godina starta 29. i 30. jula.

U jesenjem dijelu Premijer lige BiH igrat će se 19. kola, a pauza će trajati od 16/17. decembra do 24/25. februara, što je nešto manje odmora nego što su premijerligaši navikli. Lopta na premijerligaškim travnjacima kotrljat će se do 26. maja 2024. godine, za kada je zakazano posljednje, 33. kolo PLBiH.

U septembru počinje i takmičenje u Kupu BiH, a utakmice šesnaestine finala na rasporedu su 27. septembra. Utakmice osmine finala planirane su za oktobar (25. oktobar), prve utakmice četvrtfinala igraju se 28. februara, a revanši 14. marta 2024. godine. Polufinalni dvoboji zakazani su za 3. april, revanši za 17. april, a od ove sezone u finalu se ponovo igraju dva susreta. Prvi duel finala Kupa BiH planiran je za 8., a revanš za 15. maj.

U narednoj sezoni svaka će ekipa u zapisnik morati da prijavi minimalno 20 igrača, a tokom igre moći se se izvršiti do pet izmjena, tokom najviše tri prekida. U zapisnik sa utakmice ekipa može prijaviti maksimalno 22 igrača.

Na premijerligaškim utakmicama mogu nastupiti igrači ukoliko su navršili 17 godina života, kao i fudbaleri koji su navršili 16 godina, ali sa obaveznim specijalističkim pregledom.

U zapisniku svaka ekipa morati imati najmanje tri igrača mlađa od 21 godine, a koji su državljani Bosne i Hercegovine. Jedan od igrača do 21 godine starosti mora biti u igri cijeli tok utakmice. Za narednu sezonu igrači mlađi od 21 godine života smatraju se igrači rođeni 01.01.2002. godine i mlađi.

Klub može imati više registrovanih stranih državljana, s tim što tri stranca mogu biti upisana u zapisnik i imaju pravo nastupa na jednoj utakmici.

Od predstojeće sezone stranim igračima u smislu prava nastupa ne smatraju se igrači koji imaju državljanstvo neke od država koje su se nalazile u sastavu bivšeg Jugoslavije (Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija).

Vrijedi istaknuti da FSBiH još nije odabrao kome će dodijeliti prava prijenosa utakmica za narednih pet godina.

U narednoj sezoni Premijer lige BiH nastupit će: Zrinjski, Velež, Sarajevo, Željezničar, Borac, Tuzla City, Široki Brijeg, Posušje, Igman, GOŠK, Zvijezda 09 i Sloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno