Nogomet

Da li Premijer liga postaje razvojna liga susjedne države i okupljanje “polovnjaka” iz komšiluka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U utorak, 20. juna, u prostorijama Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Sarajevu održana je redovna, 25. sjednica Izvršnog odbora FSBiH na kojoj je donesena odluka da igrači sa prostora bivše Jugoslavije neće više biti smatrani strancima u Premijer ligi.

Također, odlučeno je da će svaki klub moći u zapisniku imati tri igrača stranca, a to su dakle igrači koji dolaze van zemalja bivše Jugoslavije.

U sezoni iza nas klubovi su u početnom sastavu morali imati dvojicu U-21 igrača s tim da je jedan morao biti na terenu cijeli meč. Klubovima se to pravilo nije previše sviđalo, tako da su iz Saveza odlučili promijeniti to pravilo.

Od naredne sezone klubovi će morati u prvih 11 morati imati jednog U-21 igrača uz to da jedan (ne mora biti onaj koji počne meč) konstantno mora biti u igri.

Samo jedan igrač sa bh. pasošem bi tako u teoriji mogao biti na terenu u jednoj ekipi, a to će biti igrač koji je zaštićeno godište.

Novo pravilo o strancima, jasno je, već sada brojnim fudbalerima sa pasošem Bosne i Hercegovine pravi problem, jer su pojedini klubovi u samo devet dana od odluke IO FSBiH doveli veliki broj mladih igrača i “polovnjaka” iz komšiluka koji u svojim zemljama nemaju kvalitet da igraju u prvom rangu.

Prethodnih godina je bio slučaj da timovi, pogotovo iz Hercegovine, na posudbu dovode pretežno fudbalere iz Dinama, Hajduka, Osijeka ili Rijeke.

S druge strane, klubovi iz RS-a skloni su dovođenju iskusnijih igrača iz prvoligaša Srbije. Međutim, kako su prethodnih godina takvi igrači u našoj ligi smatrani strancima, dolazio ih je mali broj.

Sada, kada je to pravilo drugačije, tek se do početka nove sezone Premijer lige može očekivati priliv igrača posebno iz Hrvatske i Srbije u bh. timove.

Premijer liga će tako, ukoliko isto pravilo na snazi ostane i narednih sezona, postati razvojna liga za igrače iz komšiluka.

Ukoliko neko od tih igrača koji dođu na posudbu pokaže sjaj na bh. terenima, kao gotov proizvod će se vratiti u svoj tim ili će biti prodat za dobru cifru.

Bh. klubovi od toga, nažalost, neće imati ništa korisnog.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno