Info

Premijer Ganić inicirao sastanak o problemu saobraćaja u Vranduku i uzbrzanje izgradnje puta kroz industrijsku zonu Ozrakovići-Visoko

Premijer Ganić inicirao sastanak o problemu saobraćaja u Vranduku i uzbrzanje izgradnje puta kroz industrijsku zonu Ozrakovići-Visoko – Premijer ZDK Mirza Ganić uputio je JP Ceste FBiH u Sarajevu dopis u kojem traži da hitno organizira sastanak na kojem bi se tražilo rješenje za problem otežanog saobraćaja zbog rekonstrukcije tunela Vranduk na magistralnoj cesti M17 Zenica – Doboj. Održavanje sastanka sa JP Ceste FBiH, koje je nadležno za ovo pitanje, inicirano je tokom nedavnog susreta premijera ZDK sa privrednicima iz općine Tešanj. Tom prilikom je konstatovano da naizmjenični saobraćaj jednom kolovoznom trakom koji je regulisan samaforom, uprkos pojačanim aktivnostima MUP-a ZDK, ne daje željene rezultate.

“Zastoj i kilometarske kolone izazivaju opravdano nezadovoljstvo vozača, a reflektiraju se i na privredu, jer zbog usporenog saobraćaja kompanije kasne s isporukama roba i usluga. Tražimo da kao nadležna institucija hitno organizirate sastanak svih aktera koji učestvuju u realizaciji projekta rekonstrukcije tunela Vranduk, kao i predstavnika ZDK, lokalnih zajednica i udruženja privrednika, jer se s dolaskom ljeta, kao i zbog planirane rekonstrukcije dva mosta preko rijeke Bosne, očekuju još veće saobraćajne gužve”, navodi u pismu Ganić.

Također, premijer ZDK je reagirao i nakon zahtjeva privrednika iz Visokog da se ubrza izgradnja glavne saobraćajnice kroz Industrijsku zonu Ozrakovići. Izgradnju puta Vlada ZDK sufinansira sa 424.364,23 KM preko Direkcije za ceste ZDK te 97.500,00 KM koje je osiguralo Ministarstvo privrede ZDK iz transfera za razvoj poslovnih zona, a u finansiranju projekta učestvuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta sa 250.000,00 KM te Grad Visoko koji će sa 200.000,00 KM finansirati izgradnju vodovodne mreže u ovoj poslovnoj zoni.

“Prilikom nedavne posjete Ozrakovićima privrednici su ukazali da izgradnja puta traje isuviše dugo te da je kretanje vozila kroz zonu veoma otežano. S tim u vezi, održao sam sastanak sa ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša Arnelom Isakom i direktorom Direkcije za ceste ZDK Refikom Zekovićem sa kojima sam dogovorio konkretne aktivnosti koje ćemo poduzeti u narednom periodu, a kako bi se ubrzala izgradnja navedenog puta”, kazao je Ganić.

Press služba ZDK

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem