Nogomet

Premijer Bašić primio delegaciju NS ZDK: Najveći uspjeh amaterskog nogometa i odlična promocija ZDK i BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić upriličio je prijem za delegaciju Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona, čija je amaterska selekcija prošlog mjeseca osvojila prvo mjesto u kvalifikacijskoj Grupi 1 i izborila plasman na završni turnir UEFA Kupa regija 2022/23.

Predsjednik NS ZDK Muris Jabandžić, selektor Bećir Mehanović, igrač Harun Šabić i sekretar Safija Mahmić prenijeli su premijeru Bašiću, ministru za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahiji Kozliću i ministru pravosuđa i uprave Nebojši Nikoliću, koji je i član IO NS ZDK, dojmove sa utakmica u grupi u kojoj su se, pored amaterske reprezentacije NS ZDK, takmičile selekcije iz regija Škotske, Izraela i Gruzije.

Premijer Bašić je čestitao ovaj historijski uspjeh amaterskog nogometa u ZDK, kao i odličnu organizaciju kvalifikacionog turnira UEFA Kupa regija, rekavši da je to odlična promocija ZDK-a i BiH.

Naglasio je da ZDK ima posebno mjesto u bh. sportu te da Vlada namjerava značajno povećati budžet za sport. Sredstva za podršku sportu su ove godine povećana sa 750.000 KM na 1,3 miliona KM, a plan je da taj iznos bude značajno veći.

-Imamo 400 sportskih klubova i ova sredstva su dovoljna za pokrivanje osnovnih troškova i kotizacija. Tražit ćemo prostora da se budžet za sport poveća na 5 miliona KM. Ova vlada je prijatelj sporta i to pokazujemo kad god smo u prilici – rekao je premijer Bašić.

Ministar Kozlić je naglasio da je pandemija usporila planirane aktivnosti u oblasti sporta, ali da je ipak učinjen značajan napredak u ovoj oblasti. Na Filozofskom fakultetu u Zenici uveden je studijski program Tjelesni odgoj i sport, a do proljeća naredne godine planirano je donošenje novog Zakona o sportu, koji će temeljito urediti oblast sporta i biti osnov za dalji razvoj.

-Naš interes je da razvijamo sport i da jačamo podršku vrhunskim sportskim rezultatima, uspješnim pojedincima i klubovima – rekao je Kozlić.

Predstavnici NS ZDK zahvalili su Vladi ZDK na dosadašnjoj podršci, kao i podršci organizaciji održanog kvalifikacionog turnira, koja je dobrim dijelom pomogla da se Amaterska nogometna reprezentacija ZDK plasira među osam najboljih selekcija regija u Evropi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno