Politika

Premijer Bašić otkrio kome će biti povećane plate, ulaganja i poticaji

Podijeli ovu vijest:

O aktivnostima u kantonu, dosadašnjem radu i budućim planovima Vlade Zeničko – dobojskog kantona u našoj emisiji Dobar dan BiH, razgovarali smo sa premijerom ovog kantona Mirnesom Bašićem.

Bašić je na početku istakao zadovoljstvo radom Vlade na čijem je čelu, kazavši da je preuzeo funkciju u periodu Korona virusa, poslije koje je nastupila ekonomska kriza koja još uvijek traje.

Panedmija je poremetila mnoge planove. Dobili smo pohvale od međunarodnih organizacija zdravstva da smo dobro odradili svoj posao kada je u pitanju borba sa pandemijom. Korona nije uništila naš zdravstveni sistem. Prethodnu godinu smo završili sa suficitom, pri čemu nije zapostavljena nijedna kategorija. Jutros smo imali sjednicu vlade ZDK upravo iz razloga što u zadnje vrijeme imamo porast zaraženih. Korona se vraća, apelujem na građane da se pridržavaju mjera – poručio je Bašić.

Dodao je kako je ovogodišnji budžet Vlade ZDK veći za 36 miliona maraka.

1/3 ide za porodliljne naknade, a ostalo ide za poljoprivredu, privredu, socijalnu i boračku zaštitu. Određen iznos sredstava ide za povećanje plaća srednjem, osnovnom i visokom obrazovanju, obzirom da ta grana prošle godine nije imala povećanje plaća. Sa reprezentativnim sindikatima tih oblasti smo dogovorili povećaje plaća za 10 posto – kazao je Bašić.

Tvrdi da je Vlada ZDK i ranije planirala mjeru vezanu za pomoć porodiljama od 1.000, koja će biti isplaćivana svim zaposlenim i nezaposelnim porodiljama u periodu od jedne godine.

U posljednje tri godine svi studenti koji zadovoljavaju uslove, dobili su stipendije ili iz Ministarstva za boračka pitanja ili iz Ministarstva za obrazovanje. Sufinansiramo smješataj studenata u studentskim domovima. Blizu pet miliona maraka izdvajamo za studente, ali to nije dovoljno. Strategija takve vrste mora ići sa nivoa države na Federaciju, a zatim i na niži nivo. Kontinuiramo pomažemo poljoprivredne subjekte i već nekoliko godina izdvajamo određen iznos sredstva. I kroz 11 poticajnih mjera pomognemo naše porivrden subjekte.

Autor: HAYAT

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno