fbpx
Info

Prema podacima Ministarstva odbrane naša država ima 22 vojna aviona i više tenkova od Hrvatske?!

Prema podacima Ministarstva odbrane naša država ima 22 vojna aviona i više tenkova od Hrvatske?! – Bosna i Hercegovina ima više tenkova, oklopnih borbenih vozila, teške artiljerije nego Hrvatska, dok nam je borbena avijacija gotovo izjednačena.

Ovaj nevjerovatan podatak Ministarstvo odbrane BiH dostavilo je u Parlament BiH, kao odgovor na jedno od poslaničkih pitanja koje se ticalo odnosa naoružanja zemalja regiona.

Naime, u javnosti je malo poznato da prema Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, BiH i susjedi imaju Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, potpisan još 1996. u Firenci.

Sporazum utvrđuje gornju granicu posjedovanja u pet kategorija konvencionalnog naoružanja, s ciljem da se u regionu zadrži mir i stabilnost.

Prema podacima Ministarstva odbrane BiH koji se odnose na razmjenu podataka za 2017. godinu, ni jedna od država nije prekršila sporazum jer limit nije probijen. Međutim, na spisku je mnogo nelogičnosti, bar kada je riječ o BiH.

Prema ovim podacima, imamo ukupno 352 borbena tenka, dok Hrvatska poseduje 240, Srbija 581, a Crna Gora samo jedan. Oklopnih borbenih vozila BiH navodno ima 294, i samo je Srbija sa 570 jača od nas. Artiljerije kalibra većeg od 75 milimetara BiH ima navodno 1.479 komada, također odmah iza Srbije sa 2.443 komada, dok Hrvati posjeduju 1.391.

Naročito je zanimljiv podatak koji govori o brojnosti borbene avijacije. Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš u ovom dopisu tvrdi da posjedujemo ukupno 22 aviona, samo jedan manje od Hrvatske, dok Srbija posjeduje navodno 79, a Crna Gora četiri. Međutim, svi u BiH znaju da se radi o obmani javnosti jer Oružane snage nemaju ni jedan ispravan borbeni avion, a kam li 22.

Članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić za „EuroBlic“ je kazala da je Ministarstvo odbrane očito dostavilo podatke s papira, a ne s terena.

– Imali su samo jedan ispravan avion, „Utvu“ koja je služila za obuku, ali ne znam da li sada može da poleti. Nekim tenkovima su gusjenice zarasle u travu. Gomila kamiona bez točkova stoji zabijena u zemlju i vode se kao perspektivna vojna imovina. Dakle, ovi podaci su izvučeni iz ukupno popisane vojne imovina 2004. kada su ukinute entitetske vojske i formirane Oružane snage BiH – kazala je Majkićeva.

– Kada biste došli u Ministarstvo odbrane BiH da pitate kolika im je knjigovodstvena vrijednost imovine, ne bi imali pojma. Imaju toliko ljudi, a niko da napravi popis, da se vidi šta je od toga stvarno funkcionalno – zaključuje Majkićeva.

Ministrica odbrane Marina Pendeš nije odgovarala na pozive iz „EuroBlica“, dok njen zamjenik Boris Jerinić nije mogao da razgovara jer je bio na službenom putu. U pomenutom dopisu Parlamentu BiH navode da se provođenje Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja kontroliše kroz uzajamne inspekcijske posjete.

Svaka značajnija promjena u oružju i u brojnosti vojnika mora da bude prijavljena i OESC-u.

Poslanik u parlamentu BiH Zaim Backović za „EuroBlic“ je izjavio da nije zadovoljan odgovorom Ministarstva odbrane BiH jer je dobio netačne informacije.

– Tražiću da mi daju precizne podatke jer se radi o obavezi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma – rekao je Backović.

slobodna-bosna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem