Biznis

Predstavnici CEATEC-a u Zenici odrzali prezentaciju: Načini i mogućnosti saradnje sa Kinesko-evropskom agencijom za tehničku i ekonomsku saradnju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici CEATEC-a u Zenici odrzali prezentaciju: Načini i mogućnosti saradnje sa Kinesko-evropskom agencijom za tehničku i ekonomsku saradnju – Predstavnici CEATEC-a (China Europe Association for Technical and Economic Cooperation Yangtze River Delta International Economic and Trade Cooperation Committee)   u organizaciji Udruzenja poslodavaca Zenica odrzali prezentaciju:  Načini i mogućnosti saradnje sa Kinesko-evropskom agencijom za tehničku i ekonomsku saradnju- „CEATEC“

Dana, 26.05.2021.godine u 13:00 sati u Sali gradskog vijeća Grada Zenica, održan je sastanak Udruženje poslodavaca Zenica, na čelu sa Gradonačelnikom grada Zenica Fuad Kasumović, predsjednica UO UPZ Senaida Turkić, predsjednik UO SUUP ZDK Mladen Perić, sa CEATEC-a (China Europe Association for Technical and Economic Cooperation Yangtze River Delta International Economic and Trade Cooperation Committee) na čelu sa izvršnim Direktorom za inostrane poslove kancelarije u Šangaju, i sjedišta u Sarajevu, Dragan Čigoja.

Gradonačelnikom grada Zenica Fuad Kasumović, predstavio je privredu Zeničkog kantona sa posebnim akcentom na saradnju Zeničkih privrednih subjekata sa privrednim subjektima iz Republike Kine, te izrazio interes za nastavak unapređivanja odnosa.Također, podsjetio je da su posljednjih godina poduzete mnoge mjere kako bi Zenica bila atraktivna za ulaganje. Uz to, napomenuo je da pojava takve platforme može promovirati i potencijal turista, razmjenu iskustava između lokalnih zajednica i prijenos znanja iz područja moderne tehnologije. “Jako sam sretan i zadovoljan saradnjom između zeničkih trgovaca i CEATEC-a”.

Predsjednica UO UPZ Senaida Turkić, predstavila je konkretne primjere privrednih subjekata koji imaju želju za saradnjom kao i naglasila – bitnost saradnje sa adresama iz Republike Kine;
– Udruženje poslodavaca je zainteresovano za sve oblike međusobne saradnje, a prije svega kroz sajmove. „Ovo je prilika da upoznamo centralnu regiju Bosne i Hercegovine sa Kinom i vratili smo se u zlatno doba Bosne i Hercegovine. U to vrijeme većina zemlje su nam zavidjele. Surađivali smo na ovaj način. Da pokažemo koja ulaganja mogu biti zanimljiva investitorima iz Kine u budućnosti, i naravno da postoje mogućnosti za uspostavljanje naučne i tehnološke saradnje. ”

Udruženje poslodavaca ranije su  potpisali memorandum o saradnji sa Kineskim udruženjem za ekonomsku i tehničku saradnju.

Potpisivanje memoranduma važan je korak ka uspostavljanju odnosa saradnje sa preduzetnicima iz Zenice i Kine, što će dvije strane učiniti uspješnijim. Razmjene za promociju između regije i potencijalnih kineskih partnera, kao i mogućnosti ulaganja za kineske investitore.

Inače, Agencija CEATEC osnovana je u Pekingu 2000. godine pod upraovm Ministarstva trgovine NR Kine, i uredom u Šangaju i Sarajevu, model je javno privatnog partnerstva čiji je osnivač Vlada Republike Kine i privatni kapital. To je jedna platforma koja objedinjuje sve lokalne uprave i samouprave u cilju industrijske i privredne saradnje.

Dragan Čigoja, izvršni Direktor za inostrane poslove kancelarije u Šangaju, a od nedavno i sjedišta u Sarajevu predstavio je udruženje kao i CEATEC predstavništva van Republike Kine. Spomenuo je koje smo projekte do sada radili. Kroz predstavljanje posebno su istakli učešće na sajmovima od kojih su najznačajniji u Šangaju ali i učešće privrednih subjekata na inostranim sajmovima. Pored trenutne izgradnje infrastrukture u Bosni i Hercegovini, usluge međunarodne trgovine, također obraćamo pažnju na budući razvoj turizma. Što se tiče trgovine, naše udruženje može pružiti podršku u spajanju sa kineskim dobavljačima i istraživanje tržišta.

Na konferenciji je učestvovalo više od 30 privrednika iz Zenice. Učesnici su izrazili spremnost i interes za nastavak komunikacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno