Info

Predstavljen projekt “Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u BiH”

Udruženje Međunarodni forum solidarnosti ”Emmaus” (MFS-Emmaus) danas je održalo javnu promociju i predstavljanje aktivnosti u sklopu projekta „Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci“, podržanog od strane UNICEF-a i Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti se realiziraju u sklopu dugogodišnjeg programskog djelovanja Udruženja ”MFS-Emmaus” na zaštiti djece i mladih od svih oblika zlostavljanja i eksploatacije, saopćeno je iz MFS-Emmaus.

MFS-Emmaus je ovom prilikom predstavio smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH namijenjene profesionalcima koji rade s djecom, zatim slikovnicu „Sve što treba da znaš o nasilju!“ namijenjenu djeci uzrasta 6-11 godina, online aplikaciju „Budi Cyber detektiv!“ za korištenje na društvenim mrežama i online platformu www.sigurnodijete.ba za djecu uzrasta 12 i više godina.

Medijima su se obratili predstavnici Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i stručnjaci koji su učestvovali u izradi publikacija i web aplikacije, te predstavnici UNICEF-a i Udruženja MFS-Emmaus.

Nasilje nad djecom, eksploatacija i zlostavljanje, te različiti vidovi uznemiravanja djece i mladih neprimjerenim sadržajima posredstvom interneta i mobilne telefonije su nažalost postali naša svakodnevnica.

Sve to se dešava ovdje i sada, a žrtva može biti bilo ko. Kako bi profesionalci koji rade s djecom efikasnije djelovali u prepoznavanju, prijavljivanju i suzbijanju nasilja nad djecom, posebno nasilja u digitalnom okruženju koje je nažalost sve prisutnije u BiH, predstavljene su smjernice za profesionalce koje definiraju nove pojavne oblike nasilja kao što su grooming, cyberbullying, sexting i sextortion.

Tokom promocije je posebno naglašena potreba preventivnog djelovanja i intenzivnije edukacije i podizanja svijesti među djecom i mladima o raznim oblicima nasilja kojima mogu biti izloženi, te kome prijaviti nasilje.

Stoga su za djecu i mlade kreirane slikovnice i online aplikacija posebno prilagođene tim ciljnim skupinama, koje obrađuju različite oblike nasilja – zanemarivanje djeteta, fizičko, emocionalno, seksualno, vršnjačko i nasilje u digitalnom okruženju, a posebno je istaknuta važnost prijavljivanja nasilja i osobe/institucije kojima se nasilje treba prijaviti.

Publikovanje, javna promocija i distribucija promoviranih sadržaja, u široj javnosti i profesionalnoj zajednici doprinos su jačanju postojećeg sistema dječije zaštite u BiH, u cilju adekvatnog odgovora na sve poznate oblike nasilja, eksploatacije i zanemarivanja djece.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem