Kultura

Predstavljen program IV teatarskog festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljen program IV teatarskog festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”  – Na konferenciji za medije održanoj 16. jula  na Ljetnoj sceni Doma armije /Preporoda  u Zenici, predstavljen je Program četvrtog teatarskog festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Ovogodišnji festival,  pod sloganom „Čarolija pod otvorenim nebom se nastavlja“,  otvorit će predstava za djecu „Ježeva kućica“, rađena u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a u režiji Miroljuba Mijatovića.  U predstavi igraju Lana Zablocki, Ermina Nišić,  Mirza Bajramović,  Adem Smailhodžić i Abidin Čolaković.   Također, osim predstave, najmlađa publika će uživati i u kreativnoj radionici i igraonici koju realizuje kreativni tim festivala Ljetne večeri Studio Teatra.

Drugu noć festivala publici će se predstaviti predstava „Ay, Carmela“ u režiji Roberta Raponje, a po tekstu Josea Sanchisa Sinisterra.  Predstava je rađena u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra, a uloge u jednoj od najdugovječnijih predstava u BiH ostvaruju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić.

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.

Treća noć festivala je rezervisana za predstavu „Prah“, Altteatra Sarajevo,  u režiji Miralema Zupčevića, a po tekstu čiji je autor Đerd Špiro (György Spiró), jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Gordana Boban i Mirsad Tuka, koji ostvaruju uloge u ovoj predstavi, virtuozno bezrezervno uvlače publiku u cijelu priču, koja vođena rediteljskom palicom Miralema Zupčevića filigranski titra po damarima.  Tokom komada padaju maske, a likovi se razotkrivaju i proživljavaju katarzu, koja im pomaže otkriti suštinu vlastitog bivstvovanja i međusobnog odnosa.

U utotrak, 28. jula festival zatvara predstava „Državni lopov“, hit komedija, koja 15 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH.  U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

Sve predstave  za odrasle počinju u 21:00 sat, dok predstava za djecu počinje u 20:30 sati. Radionica i igraonica u okviru KIDS PROGRAMA  prije predstave za djecu počinje u 18:30 sati.

Cijene ulaznica za predstave „Ay Carmela“ i predstavu „Prah“ su po 10,00 KM, dok je cijena ulaznica za predstavu „Državni lopov“  6,00 KM.  Ulaznice za predstavu za djecu koštaju 5,00 KM.

Ulaznice je moguće obezbijediti rezervacijom na broj telefona 061 598 826, ali i kupovinom na blagajni Festivala, na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici, sedam dana prije i tokom festivala u terminima od 10:00 – 13:00 sati, kao i u terminu od 18:00-20:30 sati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno