Zenica

Predstavljanje projekta „Zagovaranje za socio-ekonomsku inkluziju Roma u BiH“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljanje projekta „Zagovaranje za socio-ekonomsku inkluziju Roma u BiH“ – Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice danas je bilo domaćin sastanka između koalicije neformalnih udruženja koja rade na sprovođenju trogodišnjeg projekta pod nazivom „Zagovaranje za socio-ekonomsku inkluziju Roma u BiH“ i predstavnika javnih institucija i organa sa lokalnog i kantonalnog nivoa.

Pravni savjetnik Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice Emir Abduzaimović pobliže je predstavio ovaj projekat, objasnivši da se radi o projektu „Zagovaranje za socio-ekonomsku inkluziju Roma u BiH“ čija će implementacija trajati tri godine. Implementatori projekta su Udruženje Kali Sara – Romski informativni centar iz Sarajeva u partnerstvu sa Centrom za zastupanje građanskih interesa (CPI), UG Omladinskom romskom incijativom „Budi mi prijatelj“ iz Visokog, Udruženjem „Romska djevojka – Romani Čej“ Prnjavor i Omladinskim centrom „Vermont“ iz Brčkog. Ovaj projekat ima za cilj integraciju specifičnih politika za Rome u opšte politike i javne budžete i IPA planiranje i sinhronizaciju pristupa sa trenutnim i predstojećim reformama u BiH u sklopu predpristupnog procesa za ulazak u EU.

U sklopu ovog projekta će se zagovarati za efikasniju saradnju institucija i nevladinog sektora na svim nivoima vlasti kao i ravnopravno učestvovanje u procesu konsultacija i dijaloga o reformama u BiH kako bi se efikasno uticalo na proces donošenja odluka, borbe protiv diskriminacije i isključivanja i promovisanje ljudskih prava i zaštite manjina kroz prizmu evropskih standarda. Rad neformalne koalicije će se fokusirati na političke kriterije iz SSP-a i Poglavlje 23 Acquis communautaire tj. specifične sektorske reforme. Abduzaimović je ovom prilikom naglasio da će Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice implementatorima ovoga projekta pružiti svu neophodnu podršku i pomoć pri njegovoj realizaciji, a u vezi sa njegovom provedbom na prostoru grada Zenice.

Prisutnima su se ispred Udruženja Kali Sara- Romski informativni centar obratili Dervo Sejdić i Sanela Bešić. Također, prisutnima se obratila i Melina Pirija ispred UG Omladinska romska incijativa „Budi mi prijatelj“, koja je pojasnila da se projekat sprovodi u cilju rješavanja glavnih problema romske populacije u našoj zemlji, a to su obrazovanje, stabmeno pitanje, zapošljavanje i socio-zdrastvena zaštita.

Uz navedene predstavnike udruženja, sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za socijalni rad Zenica, nadležne gradske službe, MUP-a ZDK, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Skupštine Zeničko-Dobojskog kantona, te nezavisni vijećnik ispred nacionalnih manjina u vijeću grada Zenice Asim Musić.

PRESS CENTAR
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno