Zenica

FOTO: Polaganjem cvijeća i vijenaca kod Papirne obilježen Dan državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Polaganjem cvijeća i vijenaca kod Papirne obilježen Dan državnosti – Danas 25.novembra 2017.godine u 10,30 sati položeni su vijenci i cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici, a povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Uz pristojan broj prisutnih, vijence su položili slijedeće delegacije:

Grad Zenica, Skupština kantona ZDK, Udruženje ABNOAR Grada Zenica, Udruženje „Josip Broz Tito“, SUBNOAR ZDK, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, RVI Zenica, Patriotska liga Zenica, Stranka penzionera-kantonalni odbor, Stranka penzionera Grada Zenica, Sportsko-rekreacioni klub Zenica, Udruženje „7.Muslimanska brigada“ Zenica, SDP Zenica, Naša stranka, JOB Zenica-Unija veterana, SDA Zenica, Demokratska fronta Kantona i Grada Zenica, SBB Zenica.

Moderator svečanosti bila je Dževahira Grahić, sekretar Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Grada Zenica, a prisutnim su se obratili gospoda Milivoje Marinković, potpredsjednik Udruženja antifašista Zenice i Fuad Kasumović, Gradonačelnik Grada Zenica.

Na ovom skupu, između ostalog, je istaknuto:

„Danas je 74. godišnjica od zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, na kome su udareni temelji moderne BiH.
25. novembar, najznačajniji je praznik svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.

Tog datuma 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a udareni su temelji obnovljenoj državnosti Bosne i Hercegovine, kao jedne od federalnih jedinica (republika) u bivšoj Jugoslaviji.

To su ostvarili borci narodnooslobodilačkog rata. Da nije bilo njihove borbe, ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a ni AVNOJ-a, a ni ovakve BiH.
Žalosno je što se Dan državnosti ne obilježava u cijeloj zemlji, jer su se svi njeni narodi borili zajedno od 1941. do 1945. godine, te stvorili zajedničku državu. Vjerujemo da će doći vrijeme kad će svi zajedno obilježavati ovaj datum. Mladi ljudi danas vrlo malo izučavaju historijski period na koji se odnosi postavljanje temelja obnovljenoj državnosti njihove domovine“.

Gradonačelnik Kasumović je, pored ostalog, istakao da nije zadovoljan kao je uređeno ovo područje, tj. mjesto na kojem se nalazi ovaj spomenik. Obećao je u narednom periodu sređivanje ovog mjesta kod Papirne i da u ljepšem ambijentu slavimo ovaj važan praznik. Uputio je i čestitku svim građanima za 25.novembar, Dan državnosti BiH.

Na kraju svečanosti prisutni su obavješteni i pozvani na svečanost polaganja cvijeća i vijenaca na spomenik “Kameni spavač”, poginulim borcima iz agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod RK Bosna.

Tekst i foto
E. Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: i[email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno