Zabava

Predstavljamo: Saulov sin

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljamo: Saulov sin – Firma „Tropik film & video“ najavljuje početak bh. distribucije filma ” SAULOV SIN“ (SAUL FIA ). Film Lászla Nemesa u utrci je za Oscara u kategoriji Najboljeg filma na stranom jeziku, a u protekloj godini osvojio je blizu 40 prestižnih nagrada širom svijeta uključujući i Specijalnu nagradu žirija Sarajevo Film Festivala.

Ovu izvrsnu dramu moći ćete pogledati od četvrtka 25. februara u sljedećim BH kinima: „Meeting Point“ Sarajevo, „Ekran“ Zenica, „Palas“ Banja Luka, „Kaleidoskop“ Tuzla, „Dolly Bell“ Andrićgrad i „Theatre“ Busovača.

“Saulov sin” donosi priču o Holokaustu u kojoj nas, isključivo kroz tačku gledišta glavnog junaka, vodi kroz pakao koncentracionog logora. Film je autentičan portret Aušvica u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, a glavni junak, bez ikakve nade da će preživjeti, sumanuto i tvrdoglavo želi samo jednu stvar: sahraniti dječaka za kojeg tvrdi da mu je sin.

SAULOV SIN

Režiser: László Nemes
Scenarist: László Nemes, Clara Royer
Producent: Gábor Sipos, Gábor Rajna
Produkcijska kuća: Laokoon Filmgroup
Glumci: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont
Zemlja: Mađarska
Godina: 2015.
Trajanje: 107 minuta
Početak prikazivanja: 25.02.2016.

Sinopsis

Dobitnik Grand Prixa u Cannesu i Zlatnog globusa, ‘Saulov sin’ majstorski je režiserski debi. Oktobar 1944., Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer mađarski je pripadnik Sonderkommanda, jedinice židovskih zatvorenika izoliranih od ostatka logora koji su zaduženi za odvođenje zatvorenika u plinske komore i paljenje leševa. Dok radi u jednom od krematorija, Saul nailazi na tijelo dječaka za kojeg postaje uvjeren da je njegov sin. On se budi iz stanja umrtvljenosti i odlučuje potajno dječaku prirediti pravu židovsku sahranu.
Dok drugi članovi Sonderkommanda planiraju pobunu i bijeg, Saul preuzima na sebe nemoguć zadatak spašavanja dječakova tijela od plamena te manevriše kroz zamršeni prostor logora u potrazi za rabinom koji će izvršiti obred. Ovo izvanredno postignuće suzdržanog, ali nepokolebljivog realizma prikaz je potrage za iskupljenjem u samom srcu pakla.

Nagrade i festivali

Oscar 2016. – nominacija za najbolji strani film
Zlatni globus 2016. – najbolji strani film
Filmski festival u Cannesu 2015. – Grand Prix, Nagrada FIPRESCI, Nagrada François Chalais, Nagrada Vulcain za najboljeg tehničkog umjetnika

O režiseru

László Nemes je rođen 1977. u Budimpešti, Mađarska. Nakon što je u Parizu studirao historiju, međunarodne odnose i scenarij počinje raditi kao pomoćnik režisera na kratkim i igranim filmovima u Francuskoj i Mađarskoj. Dvije godine je radio kao asistent Béla Tarra, a zatim upisuje studij filmske režije na Tisch školi umjetnosti Univerziteta u New Yorku. Njegovi kratki filmovi UZ MALO STRPLJENJA, PARTNER i GOSPODIN SE POVLAČI su prikazani na više od sto međunarodnih filmskih festivala (uključujući festivale u Veneciji, Palm Springsu, Ghentu, Gijonu i Milanu) i osvojili su 30 različitih nagrada (Angers, Bilbao, Odense, Lisbon). SAULOV SIN je njegov prvi dugometražni igrani film, a premijerno je prikazan u zvaničnom programu Filmskog festivala u Kanu 2015. gdje je osvojio Veliku nagradu žirija



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno