Zenica

Predstavljamo: Medica i Inicijativa “Zahtijevamo”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje „Medica“ Zenica sa novoformiranom inicijativom „Zahtijevamo“, obilježava međunarodni Dana žena u prostorijama Muzeja Grada Zenice, 8. marta 2021. godine s početkom u 18:00 sati.

Inicijativa koju sačinjava 12 žena, ima u cilju da se glasnije čuje glas žena, i iz tog razloga predstavljaju biografije žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine koje su se u prošlosti izborile za svoja prava i dale svoj veliki doprinos ženama, ali i one koje još uvijek djeluju i nastavljaju borbu za doprinos ženama.

Obzirom na epidemiološku situaciju, mi vas pozivamo da nas pratite live na našoj Facebook stranici 8.marta u 18 sati gdje će moći da čuje neke od najinspirativnijih priča kako su se to žene borile za ostvarenje svojih ciljeva u Bosni i Hercegovini:

“Željela sam da sve djevojčice iz naše sredine pohađaju školu. Međutim, to je bila mukotrpna  misija, s obzirom da naše muslimanske porodice nisu blagonaklono gledale na to, školovanje ženske djece se smatrano izdajom,” isjećak o Hasniji Berberović, prvoj učiteljici Bošnjakinji u Bosni i Hercegovini.

” Da bih ostvarila svoje ciljeve, morala sam se odreći „djevojaštva“ i obući ovo crno muško kaluđersko odijelo. Muško odijelo me oslobodilo zatvaranja u krug domaćinstva, omogućilo mi slobodan pristup u krug muškaraca i – čudno je to reći – u crkve,” isjećak iz priče o Hadži Staki Skenderovoj iz 1828, prva sarajevska književnica i učiteljica.

” U 6.30 sam na radnom mjestu. Umjesto ’Dobro jutro’‘, „Dobar dan’ i ‘Doviđenja’, kolegama kažem ‘sretno’, tradicionalni rudarski pozdrav. Odgojila sam sina dok sam radila u sve tri smjene u rudniku, ” Šemsa Hadžo, trenutno zivi u Brezi i prva je generacija žena koja svoj hljeb zarađuje duboko ispod zemlje.

Inicijativa je također predstavila zeničku novinarku Zlatu Pojskić-Šehić, kao i Zeničanku koja je odgojila djevojčice i zarađivala od svojih ručnih radova i šivenja haljina.

Inicijativa je predstavila i prvu doktoricu rodnih nauka na Univerzitet u Bosni, Sabihu Husić, kako bi se pokazala i današnja borba za prava žena: ” Kada je 2007. godine postala direktorica Medice, preuzela je da je vodi kada su se povukli svi donatori i kada su mnogi odustali. Sabiha je nastavila heklati i kada je konca nestalo!”

Inicijativu sačinjavaju: Sabiha Husić, Irma Ahmić, Dijana Muminović, Uranela Agić, Dževdana Brajić, Meldina Ugarak, Velida Harambašić Kulenović, Mujesira Nuhić-Purić, Emina Tufekčić, Draženka Ilić, Faketa Salihbegović-Avdagić i Ajša Luković

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno