Kultura

Predstava zeničkog BNP-a na Festivalu glumca

Predstava zeničkog BNP-a na Festivalu glumcav – Predstava „Ravna ploča“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Ravna ploča“ rađena prema dramskom tekstu Dragana Komadine i u režiji Lajle Kaikčije u četvrtak, 19. juna imat će svoje novo festivalsko izvođenje u okviru Takmičarskog programa VI festivala glumca u Konjicu. Pored predstave zeničkog BNP-a, na Festivalu u Konjicu će biti odigrane predstave iz Novog Sada, Tivta, Zagreba, Mostara i Skoplja.

Predstava “Ravna ploča” tematizira sudbinu žene u konzervativnoj hercegovačkoj sredini koja se nije uklapala u ustaljene norme, a što ju je značajno obilježilo i udaljilo od zajednice. Sa druge strane, predstava govori i o prevelikoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek najbolji za dijete.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo, kojoj je povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

Od svoje premijere u mjesecu maju 2018. godine, predstava “Ravna ploča” je osvojila ukupno sedam festivalskih nagrada i priznanja, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, uključujući i „Grand prix“ za najbolje glumačko ostvarenje. Predstava je do sada, pored brojnih izvedbi na matičnoj sceni zeničkog BNP-a, izvedena na scenama i festivalima u Doboju, Prijedoru, Sarajevu, Zavidovićima, Zenici i Brčkom.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem