Kultura

Predstava „Ugasimo svjetlo“ u Zenici i Banjoj Luci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava „Ugasimo svjetlo“ prema tekstu Lejla Kalamujić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će izvedena u utorak, 29. novembra u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu, a 30. novembra u 19.30 sati u Banjalučkom studentskom pozorištu u Banjoj Luci.

Autorica teksta Lejla Kalamujić je o predstavi napisala: „Ugasimo svjetlo je duodrama o dvije starije žene, Selmi i Miri, koje su u ljubavnoj vezi skoro pola svog života. Zbog okolnosti u kojima su živjele (i u kojima žive) obje su skrivale prirodu svog odnosa čak i od bliskih prijatelja. Ali u danu kad Mira zvanično odlazi u penziju, mnogo toga se mijenja. Saznanje da će na proslavi koju škola organizuje tim povodom, biti i Mirina davna ljubav, izaziva žustru svađu između nje i Selme. Ispostavit će se da one nisu samo skrivale svoju vezu od drugih, nego da je i njihov odnos pun međusobnih tajni i prešućivanja.“ U predstavi igraju: Faketa Salihbegović-Avdagić i Sabina Kulenović. Zenička publika je ovu predstavu imala priliku premijerno gledati krajem januara. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a za izbor muzike je bio zadužen Igor Kasapović.

Ova predstava će biti izvedena u Banjoj Luci u okviru Festivala #SlobodaNarodu, koji  simbolizuje slobodni javni prostor, u kom čuvari vatre i slobodne misli imaju priliku da govore i da ih se čuje. Festival afirmiše ljude koji misle drugačije i koji su često Don Kihoti svog vremena. Sadržaj Festivala čine panel diskusije, predavanja, radionice, predstave, izložbe i promocije pisane riječi. Cilj je da doprinese jačanju demokratije i ljudskih prava u Bosni i Hercegovini kroz promociju slobode govora i izražavanja. Festival se organizuje od 2020. godine, u okviru kojeg se svake godine dodjeljuje i nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja. Cilj nagrade jeste da promoviše aktiviste, blogere, intelektualce i druge koji imaju hrabrosti da slobodno i kritički razmišljaju te da svoje mišljenje iznose javno.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno