Info

Predsjedništvo BiH usvojilo strukturu generalskog kora, slijede imenovanja novih generala OSBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici usvojilo je Plan strukture generalskog kora Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji je još u aprilu nakon što ga je usaglasio sa svojim zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem, dostavio ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

Nakon ovoga slijedi imenovanje novih generala, odnosno unaprijeđenje, ali i penzionisanje onih koji su ispunili zakonom propisane uvjete za penziju.

Imena članova novog generalskog kora, na osnovu člana 15. Zakona o odbrani BiH, Predsjedništvu BiH dostavlja ministar odbrane.

Kako Faktor saznaje od izvora u Predsjedništvu BiH, prema Planu strukture generalskog kora pozicija načelnika Zajedničkog štaba OSBiH pripada Srbima, zamjenika načelnika Štaba za operacije Hrvat, a zamjenika načelnika Štaba za resurse Bošnjak. Mjesto glavnog inspektora Ministarstva odbrane BiH pripada Bošnjacima.

Pozicija komandanta Operativne komande OSBiH pripada Bošnjacima, zamjenika komandanta za operacije Srbima, a zamjenika komandanta za resurse Hrvatima.

Pozicija komandant Komande za podršku OSBiH pripada Hrvatima, zamjenika komandanta za operacije Bošnjacima, a zamjenika komandanta za resurse Srbima.

Komandat 4. pješadijske brigade bit će Hrvat, 5. pješadijske brigade Bošnjak i 6. pješadijske brigade Srbin.

Sa planom su bili saglasni još od aprila, kada ga je Helez i dostavio, predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Željka Cvijanović.

Kako je već Faktor pisao, zamjerke je imao jedino Denis Bećirović koji je tražio dodatne konsultacije na konsultacije, a u nekoliko navrata upravo zbog neimenovanja novih generala Oružanih snaga BiH intervenirali su i NATO Štab u Sarajevu i EUFOR. Upozorili su Predsjedništvo BiH da se krši Zakon o odbrani BiH jer je postojećem generalskom koru mandat istekao prije 16 mjeseci.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno