Info

Predložene izmjene zakona o radu FBiH, hoće li se rad vikendom znatno više plaćati?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ekonomista Faruk Hadžić izradio je prijedlog izmjena zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim se, kako tvrdi, najviše štite prava radnika u trgovini. Prijedlogom se jasnije precizira preraspodjela punog radnog vremena, te se predviđa značajna novčana nadoknada za rad vikendom.

– Postojeći Zakon o radu FBiH je vrlo čudno definisao preraspodjelu radnog vremena. Naime, poslodavac može donijeti odluku da radnik sa punim radnim vremenom od 40 sati radi do 60 sati uključujući i vikende i da se to ne smatra prekovremenim radom.

Drugim riječima, radnik vam može legalno raditi 60 sati sedmično u toku sedmice, vikendom, nedjeljom, a da ga marke više ne morate platiti nego što ga plaćate za redovan puni rad – pojasnio je Hadžić za Faktor.

Dodaje da je potrebno tačno definisati šta je puno radno vrijeme, kako se može koristi, je li ono od ponedjeljka do petka.

Sve preko toga, rad vikendom, praznikom i noćni rad, ističe Hadžić, prekovremeni je rad.

Konkretno, predlaže se da naknada za prekovremeni rad ne može biti uvećana za iznos manji od 20 posto od iznosa satnice za puno radno vrijeme zaposlenika.

Naknada za rad vikendom, ukoliko je u pitanju subota, ne može biti uvećana za iznos manji od 50 posto od iznosa satnice za puno radno vrijeme zaposlenika, a ako je u pitanju nedjelja, ne može biti uvećana za iznos manji od 100 posto od iznosa satnice za puno radno vrijeme zaposlenika.

Ove izmjene prezentovane su Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti koji je, kaže Hadžić, dao saglasnost i odobrio prijedlog.

– Naprimjer, radniku koji radi u sektoru trgovine za minimalnu plaću od 600 KM mjesečno, novim prijedlogom bi plaća bila povećana sa 600 na 900 KM. To je prilično povećanje. U ovom slučaju poslodavac bi određivao isplati li mu se angažovati radnika nedjeljom ili ne – ističe Hadžić.

Naredni sastanak održat će sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem. Nakon toga će biti jasnije hoće li ovlašteni predlagač ovih izmjena zakona o radu biti Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH i hoće li ga ono uputiti Vladi na razmatranje, a ona kasnije u Parlament Federacije.

– Drugi način je da prijedlog učinim javnim i dostupnim svima, zastupnicima i političkim stranaka, nebitno bili pozicija ili opozicija pa da ga oni kao predlagači upute u proceduru – kazao je dodajući da se izmjene odnose na sve radnike u Federaciji, ali da se, prema njegovom mišljenju, navedena radnička prava najviše krše u sektoru trgovine.

– Poslodavac će procjenjivati odgovara li mu plaćati radnika, odnosno davati mu znatno veću dnevnicu za rad vikendom ili praznikom, a tu su i porezi. Možda će tako prirodno doći do toga da se više ne radi nedjeljom – zaključio je Hadžić.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno